Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frihetens låga släcks inte

Ledare Publicerad: 2022-03-31 15:55

Det finns en ofattbar kraft i det ukrainska folkets motstånd mot den ryska björnens anfallskrig mot Ukraina. Medan ukrainska folket öppet visar sin sorg över stupade soldater och civila offer försöker Ryssland förneka, gömma undan och bortförklara verkligheten. Frågan är bara hur länge det kan fortsätta? Någonstans spricker fasaden. Kommer det bli ryska mödrar som reser sig i protest över sina döda söner? Enligt Putin var dessa unga soldater enbart uttagna till en militär operation men inget anfallskrig. Nu är faran stor att kriget blir utdraget. Men frågan på allas läppar är: Vad kan stoppa Putins blodbad mot det grannfolk som så oerhört starkt längtar efter frihet och kämpar en heroisk kamp för denna frihet?

När ryska lärare tvingas undervisa vad som ett stort antal ryssar förstår är lögn, då blir propagandabilden till slut ohållbar. När journalister hotas med tunga straff om de förmedlar en annan bild än den av Putin godkända, då tar ryska statsledningen strupgrepp på den ryska folksjälen. När det ryska folket får sin information enbart från statlig rysk nyhetsförmedling och i decennier litat på att därifrån förmedlas den verkliga sanningen, då är det inte lätt att tro att det kan finnas en annan verklighet. Vilka möjligheter den har att nå fram vet vi alltför lite om.

Det kommer säkerligen att ta tid innan sanktionerna mot den ryska ekonomin får full genomslagskraft. Men när det blir tomt på hyllorna i livsmedelsbutikerna och anställda blir utan lön, då kanske frågorna väcks vad som egentligen är sanningen.

Det finns dock faktorer som varken Putin eller politiska bedömare i västvärlden räknat med. I den ryska och ukrainska folksjälen finns en djup andlighet och en stark tilltro till att bön till Gud kan flytta om schackpjäserna på spelplanen. Det har skett förr och det kan ske igen.

Visserligen går den ryska ortodoxa kyrkans ledning i Putins ledband. En del av prästerskapets högsta ledning är dessutom köpt av Rysslands diktator. Men allt kan han inte kontrollera, även om han hotar. Majoriteten av Rysslands troende hör hemma i den ortodoxa kyrkan. Det finns också en stark rörelse bland andra kyrkor som baptister, pingstvänner och även andra kristna samfund. Hur mycket vågar de protestera när kyrkomedlemskap registreras och andra tvångsredskap tas till? Det vet vi nog inte mycket om. Men det kan finnas en okänd underström av protester. Och även underströmmar kan överraska.

Det kan se mörkt och hopplöst ut i ett kort perspektiv. Men det ukrainska folket just nu, trots sitt oerhörda lidande, påminner om hur snabbt även de grymmaste politiska ledare kan falla från sina piedestaler.

Mitt i smärtan och sorgen över det som sker får även vi i västvärlden kroka arm med våra troende syskon i öst och bilda kedjor av godhetens, värmens och kärlekens handlingar. Det är ljuspunkter som så innerligt väl behövs och som inte kan växa tillräckligt mycket just nu.

Hemmets Vän 31 mars 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Låt Skatteverket ta över ansvaret för passen
Omvändelse under galgen
Grattis pensionär – du är valets verkliga vinnare
Kampen måste fortsätta
Firande med djupa rötter
Varför är Löfven negativ till finländsk Natoansökan
Kortsiktig svensk politik under 20 år
Alla ska ha rätt till samma vård
Verkligheten kommer att komma ikapp Putin
Kan diplomati rädda Europa från storkrig?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies