Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrkorna kan inte missa kulturtåget

Veckans kommentar Publicerad: 2022-03-31 15:52

Det råder febril aktivitet inom scen- och musiksverige. Efter två år av pandemi släpps dessa veckor senvårens och höstens program hos konserthus, teatrar och storstädernas operahus. Det är som att vrida på en kran. Det flödar över av teater, musikaler och konserter. För en bransch som så sent som för några veckor sedan kippade efter andan är årets, och nästa års, uppsättningar både en fråga om ekonomisk överlevnad, att överhuvudtaget finnas kvar, och om glädjen över att få återgå till normalitet. För även om pandemin inneburit stora och svåra påfrestningar för många yrkesgrupper, tillhör ändå de som verkar inom kultur de hårdast drabbade.

Utbudet av föreställningar, musikaler och konserter är nu enormt. Flest föreställningar sätts upp i Stockholm, det är där det finns många och mindre salonger, men också på orter ute landet går att se kvalitetskultur. Konserthuset i Luleå ger konsert med gospelsångaren Samuel Ljungbladh och Norrbotten Big Band. Det går att se Kung Lear abdikera men ändå vilja ha kvar sin makt i Shakespeares drama på Örebro Teater. På Dalateatern i Leksand kan man se föreställningen Vasa, fritt efter Strindbergs pjäs. Och på Västanå Teater i Rottneros kan man se En saga om en saga av Selma Lagerlöf.

Efter pandemin finns ett uppdämt behov att få uppleva kultur som gemensam publik, fysiskt och på plats i rummet när det händer. För kristna är detta elementärt. Söndagens gudstjänst är visserligen varken show eller teater, men den är både en gemensam upplevelse och tecken, där församlingen möter Gud tillsammans och individuellt.

Kyrkorna har nu alla möjligheter att möta den upplevelsetörst som finns efter två års nedstängning. När kulturlivet ger pjäser och konserter på mindre orter, får kyrkan se det som en möjlighet och källa till inspiration. Det måste inte vara avancerat och storslaget, men visst kan vi i frikyrkan också erbjuda breda kulturupplevelser med kristen bottenklang? Inte minst har vi en stor och folklig musikskatt att ösa ur.

Nu får vi se fram emot vårens och sommarens kristna konferenser som stått på paus under pandemin. Många bär på en längtan efter trygghet och andliga upplevelser i denna oroliga tid. Äntligen kan Guds folk åter mötas till bön och gemenskap på konferensgårdarna över vårt land.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor
Svenska kyrkan måste vilja
Hur ska kyrkor förhindra framtida övergrepp?
Ge dem som jobbat bättre pension
Svenska skolan alltmer vilse
Pingströrelsens strategi visade sig vara rätt
Väpnade konflikter hot mot Sverige
Landsbygdsparti utan landsbygd
Vårda de platser där tillväxt finns
Ja, julen är en kristen högtid


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies