Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Kristendomen bakom västerlandets utveckling"

Veckans nummer Publicerad: 2022-03-31 15:19

– Den kristna missionen har haft en avgörande betydelse för demokratins framväxt, säger Paul Segerstrom, professor på Handelshögskolan i Stockholm.

I sitt arbetsrum på Handelshögskolan i Stockholm träffar jag Paul Segerstrom, professor i internationell ekonomi. Han har bott i Sverige sedan år 2000, men han är amerikansk medborgare. Innan tjänsten i Stockholm var han professor vid Michigan State University. Han berättar att han håller på att finslipa en ny kurs som han ska hålla nästkommande dag.

Paul växte upp i Boston men har svenskt påbrå.

– Jag är halvsvensk. Bägge mina farföräldrar kom från Sverige. Min farfar föddes i Eskilstuna och farmor utanför Motala. Vår familj hade en del svenska traditioner när jag växte upp. Min fru är finska och det var på grund av henne som vi flyttade till Europa. Då har vi ju närmare till hennes familj i Finland. För mig är Stockholm en bra miljö för ekonomisk forskning. Det här är ju platsen där Nobelprisen delas ut.

– Jag växte upp i en kristen familj, berättar Paul. När jag var åtta år beslutade jag mig för att följa Jesus. Ett beslut som jag är mycket glad att jag tog.

– Jag ville först bli läkare, men när jag började läsa på universitetet upptäckte jag snart att det inte gick så bra för mig. Jag insåg att jag borde byta spår. Ekonomi och matematik intresserade mig mer. Denna väg var den rätta för mig, det passar min personlighet.

Kristendomens betydelse

Paul berättar att han upptäckt att det är fullt möjligt att ta upp ämnet religion och kristendomens betydelse i den sekulära akademiska miljön på Handelshögskolan.

– Jag kommer främst att tänka på en uppsats av professor Robert Woodberry, som publicerades 2012 i den ledande vetenskapstidsskriften i världen och som handlade om rötterna till demokratin. Och denna uppsats kan jag undervisa om i mina kurser. Den använder samma statistiska metoder som ekonomer vanligtvis använder.

– Uppsatsen visar att just kristen tro påverkar politiska institutioner och får positiva ekonomiska effekter. Detta är kontroversiellt i den sekulära världen. Alla håller ju med om att politiska institutioner påver- Paul Segerstrom, professor på Handelshögskolan i Stockholm: kar den genomsnittliga inkomsten. Men Woodberry visar att det är kristen tro som är grunden eller orsaken. Ju mer de protestantiska missionärerna är närvarande i ett land i ett tidigt skede, desto mer troligt är det att landet har demokratiska institutioner senare i tiden, kanske fyrtio år senare. Och påverkan är mycket stark. Statistiskt är det mycket slående hur stor påverkan kristen tro har.

– 50 procent av variationerna på datan, när man studerat detta i 140 länder utanför västvärlden, förklaras av de protestantiska missionärernas närvaro.

Läs mer i Hemmets Vän nr 13.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies