Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Demokrati livsfarligt för Putin

Debatt Publicerad: 2022-03-24 14:32

Det fasansfulla krig som pågår i Ukraina sedan 24 februari kom som en överraskning för många nationer och människor i världen. Hoten från Putin fanns där, men skulle han omsätta dem i handling? De som närmare studerat Putins karriär från KGB-officer i Östtyskland på 1980-talet fram till idag, en kallhamrad världsledare, de kanske kunde ana utvecklingen. Men ingen ville nog på allvar tro att mardrömmen om ett storkrig på europeisk mark skulle slå in. De som följt Putins utveckling har kunnat se att hans planer och tankar på en invasion av Ukraina inte föddes under de senaste åren. De har funnits där i sitt embryo sedan Sovjetunionens fall 1991.

Krigets första offer är sanningen, sa den amerikanske senatorn Hiram Johnson redan 1917. I Putins och Rysslands krig mot Ukraina besannas det ännu en gång. Med förtryck av all opposition, hot om fängelse för alla som vill ge en annan bild av kriget än Putins regering, görs allt för att den ryska allmänheten ska hållas borta från all alternativ information om krigets orsaker.

Men verkligheten kommer ikapp också Putin och den ryska nationen.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, som har polsk-judiska föräldrar, skrev på ledarplats i söndags: ”Putinregimen kan ljuga hur mycket den vill, men den kan aldrig återuppliva sina döda soldater eller låtsas betala ut löner från en statskassa som sinar.”

För de allra flesta i västvärlden, och även för många människor i Ryssland, är det uppenbart att Putin ljuger. När såg vi en protest mot kriget mitt under sändning i statlig rysk nyhetssändning? Det inträffade för bara någon vecka sedan. En nyhetssändning på den statliga ryska tv-kanalen Pervyj Kanal avbröts av en kvinna som dök upp i bild med ett textat plakat, ”Stoppa kriget”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Putins egna motiv för att invadera Ukraina sägs vara att han vill stoppa nazistiska personer och strömningar som påstås hota landet. Ett påstående som faller på sin egen orimlighet när man vet att Ukrainas president är jude.

Putins officiella motiv för invasionen av Ukraina skulle vara hans dröm om att återuppväcka ett Storryssland från tsartiden.

Den svenske riksdagsledamoten, riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg, KD, skriver på sin Facebooksida att ett annat av motiven skulle vara att ta död på Ukrainas demokrati. Den ståndpunkten har tidigare framförts av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Demokrati är för Vladimir Putin livsfarligt. Då skulle det ryska folket få andra bilder av livet än de som den totalitära ryska statsledningen vill förmedla.

Vilka har varit Putins rådgivare i Ukrainakrigets inledning? Vilka gav honom bilden av kriget som något som snabbt kunde vinnas? Minnesbilder från Sovjetunionens ockupation av Tjeckoslovakien kan knappast vara bortglömda. Då skulle ryska soldater välkomnas i Tjeckoslovakien. Men de mötte något helt annat när tjeckiska medborgare till och med ställde sig framför stridsvagnarna.

På liknande sätt gav Putin bilden att ryska soldater skulle välkomnas i Kyiv. Men det blev inte så. Förvirringen var uppenbar när den ryska krigsmaskinen mötte en ursinnigt kämpande ukrainsk armé.

Nu är faran stor att Putins nya taktik är att försöka lägga Ukrainas städer i grus och aska, som han gjorde med tjetjenska Groznyj.

Hur länge orkar ukrainska medborgare stå emot när tillgång till mat, vatten och sjukvård på många håll är obefintlig? Det krävs mirakler av motstånd. Fredsförhandlingar om eld upphör kommer kanske inte att förverkligas förrän Rysslands av sanktioner blockerade ekonomi faller samman. Hur ska Putin annars kunna avsluta detta fasansfulla krig?

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Alla människor har lika värde
Kan Gud väcka en nations kollektiva uppmärksamhet?
"De ungas skärmberoende är vår tids nya pandemi"
"Barnen måste få lekytor"
Vårt samhälle måste fredas från korruptionens sönderfall
Riktade stöd som gör skillnad
"Att en av fyra ser sitt liv som meningslöst är vår tids verkliga kris"
Framtidens maktkamper handlar om vattentillgång
Svenska statens viktigaste uppgift: Skydda medborgare från yttre hot
"Sekulariseringen har tagit strypgrepp på vår kultur"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies