Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Lita till Gud i stormen

Veckans kommentar Publicerad: 2022-03-17 14:15

Det blir ingen återgång till normalitet efter covid19- pandemin. Istället är nu två stormar på väg emot oss. Tillsammans blir de utmaningar, både för Sverige som land men särskilt för församlingarna. Vi måste nu lita på Gud i stormen och agera klokt.

För oss som dricker kaffe märks den första stormens antågande tydligt. Det är i princip omöjligt att köpa ett halvt kilo kaffe för under 50 kronor. I mindre butiker kan man få betala över 65 kronor för ett paket. Inflationen har tagit ordentlig fart. Februarimätningen visar en inflation på 4,5 procent.

Två veckor innan Rysslands attack på Ukraina, höll Riksbankschefen Stefan Ingves presskonferens om styrräntan. Han sa att ”Riksbanken bedömer att energipriserna inte kommer att fortsätta att öka i år. Därmed faller inflationen tillbaka.”

Tyvärr misstog sig Ingves. Problemen för Riksbankens prognos är två. För det första är vi alla beroende av transporter av olika slag och dieseln kostar rekordmycket. De som producerar varor som sedan ska fraktas till butiker lägger kostnaden på konsumenterna. Likaså behöver vi alla el. Det är en begränsad mängd el som ska räcka till att värma våra bostäder och hålla industrin igång.

För det andra leder Rysslands krig mot Ukraina till att västvärlden sätter in sanktioner av en omfattning världen tidigare aldrig sett. USA har redan stoppat all oljeimport från Ryssland. EU kommer fram till årskiftet minska gasköpen från Ryssland till en tredjedel. Ryssland meddelade i måndags att man i veckan kommer behöva ställa in betalningarna på statslånen – det kommer inte in nya pengar i den ryska ekonomin.

Och utan rysk olja och gas rusar priserna eftersom utbudet minskar. Nu kostar bensinen över 23 kronor litern och dieseln 26 kronor på en svensk mack. Vi är bara i början av de ekonomiska oroligheterna.

Den andra stormen handlar om att ge mat, husrum och skola till de miljoner Ukrainare som nu behöver Europas hjälp.

Kriget ser ut att bli värre och våldsammare än någon kunnat förutse. Med attackerna på västra Ukraina helgen som gick kommer allt fler av de ukrainare som är flyktingar i sitt eget land, att fly in i EU. Hundratusentals kommer att behöva skydd i Sverige. Den här veckan anländer uppskattningsvis 4 000 till Sverige per dag – ingen vet exakt eftersom ukrainare är viseringsfria när de passerar inom EU. Samtidigt konstaterade Riksrevisionen i en rapport att nedmonteringen av kapaciteten i flyktingmottagandet efter Syrien-kriget gjort att Migrationsverket inte kan nå sina mål. 2015 hade Migrationsverket omkring 100 000 boendeplatser. I dag finns omkring 10 000 platser kvar och av dessa är endast 1 000 lediga innevarande vecka.

Samtidigt som vi ser en tilltagande inflation och stor ekonomisk turbulens behöver Europa och Sverige hjälpa miljoner traumatiserade människor på flykt.

För att klara dessa båda stormar kommer staten att behöva civilsamhället; kyrkor och församlingar, byalag och hembygdsföreningar. I församlingarna behöver vi be, lita till Gud och rusta för ekonomiskt svåra år och planera för en stor hjälpinsats inom kort.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina
Hillsong-dokumentär i SVT ställer viktiga frågor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies