Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina

Veckans kommentar Publicerad: 2022-03-03 15:58

Förstår vi verkligen omfattningen av det som nu sker i Europa? Jag tror inte det. Vi håller alla fortfarande på att ta in den nya värld som uppenbarade sig i förra veckan efter att Rysslands startat krig mot Ukraina.

De senaste dagarna har det upprepats i nyhetssändningar och tidningsreportage att ukrainarna chockades av Rysslands angrepp. Trots att man visste att hundratusentals ryska soldater stod vid landets östra gräns, var man inte beredd på vad som skulle komma. Det är förstås inte särskilt konstigt, det som skett är en lika vansinnig som ondskefull handling. Ryssland har oprovocerat anfallit och börjat krig mot syster- och brödrafolket i ett europeiskt, demokratiskt grannland.

Samma känsla av chock som ukrainarna upplevt senaste veckan kommer nu också drabba övriga Europa när vi tvingas inse att vi står mitt i den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. För det är vad vi har att vänta. Den första vågen flyktingar, kvinnor och barn, har redan kommit till Polen.

För visst minns vi den förra flyktingkrisen i Europa, som kulminerade andra halvåret 2015 när ett stort antal flyktingar, främst från krigets Syrien, tog sig till EU för att söka asyl. Det innebar en stor påfrestning för de nationella asylsystemen i många länder och ledde till stor oenighet mellan EU-länderna i synen på hur många flyktingar från Syrien som respektive land skulle ta emot. Flera medlemsstater införde tillfälliga inre gränskontroller inom Schengenområdet för att få kontroll på det stora antalet asylsökande som tog sig, huvudsakligen till fots, från Grekland, via Balkan upp till Österrike, Tyskland och Sverige.

Allt detta skedde utifrån de 1,3 miljoner människor som kom till Europa 2015. I tisdags, på krigets sjätte dygn, hade redan en halv miljon krigsflyktingar, främst kvinnor och barn, flytt från Ukraina in i grannländerna. Betänk då att Ukraina har 44 miljoner invånare och FN:s flyktingorgan UNHCR:s försiktiga uppskattning är att antalet ukrainska flyktingar som tar sig in i EU kan komma att överstiga 7 miljoner.

Eftersom det i skrivande stund ser ut som ukrainska armén står emot Rysslands attacker relativt väl, kommer gränsövergångarna i väster, de mot Europa, inte att kunna stängas av ryska ockupationsstyrkor än på flera veckor. Det betyder att vi kan räkna med att miljontals flyktingar inom kort anländer till Polen, Ungern och Rumänien.

Och precis som under flyktingkrisen 2015 kommer hundratusentals också fortsätta till Sverige. Det är alltså hög tid för kristna församlingar och övriga civilsamhället att börja planera för sängplatser, mat och kläder till flyktingar från Ukraina.

Nu måste vi på allvar inse vidden av denna enorma flyktingkris som är i antågande. Det är vår plikt som medmänniskor och kristna att förbereda oss. Vad kan din församling göra för Ukrainas flyende mödrar och barn?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Lita till Gud i stormen
Hillsong-dokumentär i SVT ställer viktiga frågor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies