Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ukraina behöver vårt stöd – nu

Debatt Publicerad: 2022-02-24 13:16

Trots att Ukraina och Kievriket har gemensam historia med Sverige, saknar många förståelse för hur betydelsefullt allt vårt stöd nu är. Det är speciellt viktigt för de evangeliskt kristna, som riskerar både diskriminering och förföljelse vid en eventuell rysk invasion. Om stormakterna nekar Ukrainas NATO-option, kan detta begränsa även Sveriges och Finlands möjligheter framöver. Därför är Ukrainas sak vår!

Det finns en historieskrivning som hävdar att en stor del av Ukraina kallades för Kiev­riket på 800–1200-talet. Landet grundades av Rörik (Rjurik på ryska). Han var varjag och härstammade från ruserna, vilka identifieras som svear och kopplas till Roslagen. Enligt Nestors­krönikan uppstod riket ungefär år 830–880.

År 988 antog landets regent Vladimir kristendomen som statsreligion och Kiev växte snabbt till en av de största handelsplatserna i Europa genom att både den baltiska handelsleden och vägarna från Medelhavet korsade området. Några decennier senare gifte sig Olof Skötkonungs dotter Ingegerd med Jaroslav den vise av Kiev. Före sin död lät hon viga sig till nunna och räknas idag som ett helgon i den ortodoxa kyrkan.

Dessa band med Sverige, och slaget vid Poltava 1709, är allmänt kända i stora delar av Ukraina. Bland kristenheten i öst känner man också till hur Filadelfiaförsamlingen i Oslo, Pingstkyrkan i Jönköping och Key Media i Finland startade ett bönekorståg i mitten av 1970-talet. Det engagerade över 500 församlingar i Norden till målmedveten bön för speciella förbönsområden i öst – bland annat för Ukraina.

Fortfarande menar många pastorer i Eurasien att denna decennielånga kampanj av bön medverkade till att det ateistiska Sovjetunionen nedmonterades och missionsinsatserna bland onådda folkgrupper kom i gång. Kristna frisläpptes från fängelser och biblar kunde distribueras fritt bland befolkningen.

Omvälvningen ledde till att Ukraina blev en andlig kornbod med den mest liberala religionslagen i Europa. Över 420 missionärer sändes ut till Ryssland, Centralasien och Kaukasien. Under de senaste fyra åren har den evangeliska rörelsen planterat över 400 församlingar och grupper i Ukraina. Flera kristna finns på politiska poster i regeringen och parlamentet.

Nu finns en stor risk att det som tidigare hänt på Krim, i Donetsks och Luhansks län kan upprepas i andra delar av landet. Kristna i Sverige behöver förenas till försvar för kristna, som hotas av diskriminering och förföljelse på grund av sin tro.

Efter krigets utbrott 2014 har över en miljon flyktingar från Östra Ukraina flytt till de västra delarna och nästan lika många till Ryssland – vilket sällan nämns. Kyrkor i båda länderna har gjort heroiska insatser för att bistå dem som förlorat sina hem och tvingats till ett liv i fattigdom och misär. Samtidigt har 15 000 människor dött under kriget, som pågått under sju års tid.

Troende känner sig bortglömda. Kyrkor i Sverige, som hade vänförsamlingar och kontakter i Ukraina på 1970–1990-talet får inte glömma den gemensamma historien. Relationerna måste stärkas och förnyas, nu när syskongemenskapen kan bli avgörande för framtiden. De kristna i Ukraina behöver människor som vandrar vid deras sida, när framtiden tecknar sina konturer i de mörkaste av alla färger.

Tänk om vi kunde återupprätta bönekontakterna och alla de relationer som blomstrade under Sovjetperioden. Låt oss stå upp för friheten och demokratin, innan förföljelsen och förtrycket flyttar ännu närmare våra egna gränser.

Rauli Lehtonen, sekreterare för Världspingströrelsens religionsfrihetskommitté


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Alla människor har lika värde
Kan Gud väcka en nations kollektiva uppmärksamhet?
"De ungas skärmberoende är vår tids nya pandemi"
"Barnen måste få lekytor"
Vårt samhälle måste fredas från korruptionens sönderfall
Riktade stöd som gör skillnad
"Att en av fyra ser sitt liv som meningslöst är vår tids verkliga kris"
Framtidens maktkamper handlar om vattentillgång
Svenska statens viktigaste uppgift: Skydda medborgare från yttre hot
"Sekulariseringen har tagit strypgrepp på vår kultur"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies