Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kan diplomati rädda Europa från storkrig?

Ledare Publicerad: 2022-02-24 13:12

Det till ytan största landet i Europa är Ryssland. Det näst största landet är Ukraina. Risken för krig är i skrivande stund överhängande. Och det är därmed inte en mindre konflikt vi talar om.

USA:s president Joe Biden varnar för att Ryssland kan komma att anfalla Ukraina inom de närmaste dagarna. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att Europa riskerar ett storkrig – det största sedan andra världskriget.

Ryssland har samlat mellan 100 000 och 190 000 soldater mot gränsen till Ukraina, i Belarus, som också gränsar till Ukraina samt i form av omfattande flottstyrkor på Svarta havet. Ukraina är omringat från tre håll.

Ryssland är inte längre den stormakt som Sovjetunionen var, men landet har fortfarande världens största krigsmakt, och omfattande modernisering av styrkor och material har skett de senaste 15 åren. Ryssland har militär förmåga att inta Ukraina, det är oomtvistligt.

Men vill Ryssland angripa Ukraina? Den mänskliga kostnaden för ett fullskaligt krig vore enorm. Och den ekonomiska smällen mot världsekonomin i allmänhet och den ryska ekonomin i synnerhet skulle vara monumental.

Klart är att Rysslands president Putin under lång tid varit fokuserad på Ukraina. Under 2014 intogs och annekterades Krimhalvön. Och i östra Ukraina, i Donbas-regionen, har det pågått stridigheter sedan dess mellan Ukrainas krigsmakt å ena sidan och separatister understödda av Rysslands försvarsmakt å andra sidan.

Den egentliga frågan är alltså inte om krig kommer att utbryta mellan Ukraina och Ryssland. Frågan är om de pågående striderna kommer att utvecklas till ett fullskaligt krig.

Uppgifter om vad som sker går isär. Ena dagen hävdar Ryssland att de drar tillbaka trupper, nästa dag säger Nato att satellitbilder visar att de ryska trupperna är kvar. Ena veckan pågår en tillfällig övning i Belarus med 30 000 ryska soldater. När övningen var över meddelade landets ledning plötsligt att de ryska styrkorna blir kvar där.

Det brukar sägas att sanningen är det första offret i krig. Det stämmer också i dag – även om ovanligt mycket information når omvärlden.

Ukraina ligger i Sveriges närhet. Från Skåne är det närmare till dess huvudstad Kiev än till Kiruna. I dagsläget finns inte något hot mot Sverige, men det är ändå ett mycket allvarligt läge för säkerheten och freden i Europa.

Förhoppningsvis kan diplomati och samtal bryta dödläget och Ryssland börja dra tillbaka sina trupper från gränsen. Det pågår intensiva diplomatiska kontakter mellan Ryssland, USA och europeiska länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Förhoppningen är att dessa samtal ska leda till att ett storkrig kan undvikas.

Hemmets Vän 24 februari 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies