Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Hillsong-dokumentär i SVT ställer viktiga frågor

Veckans kommentar Publicerad: 2022-02-24 13:07

Brittiska public service, BBC, har tillsammans med filmaren Nick Aldridge skapat dokumentär­filmen ”Hillsong – Gud blir viral”. SVT:s dokumentärredaktion Dox har köpt in filmen och den sändes förra veckan. Den går också att se på SVT Play. Viral, som betyder ”få stor spridning”, syftar på Hillsongs explosionsartade tillväxt världen över, och där internet, mobiltelefoner och sociala medier spelat en avgörande roll.

Hillsong-rörelsen kommer ur den australienska pingstväckelsens 1970-tal och Assemblies of God. Det finns inget medlemsinflytande, man är inte en demokratisk rörelse som frikyrkan traditionellt är i Sverige. Istället fungerar grundaren, Brian Houston, som rörelsens ärkebiskop som tillsätter pastorer.

En stor del av framgången för Hillsong står att finna i kombinationen av karismatiska förkunnare och karakteristiskt svulstig, arenaanpassad popmusik. En sorts pop- och rockversion av lovsång. En av Hillsongs mest sjungna lovsånger är Ropa till Gud (Shout to the Lord). En sång som kom att bli stilbildande i svenska frikyrkors gudstjänst- och konferensmusik under 2000-talet när den berättande psalmen till stor del ersattes med just lovsång.

Den bild som dokumentären ger är inte direkt positiv. Stort fokus läggs på grundaren Brian Houstons far som förgrep sig på unga pojkar på 1970-talet. Filmen frågar sig också varför så få svarta finns representerade i Hillsongs New York-församling, belyser problemet med utarbetade volontärer och pastorernas exklusiva vanor; förkunnare bär skor som kostar närmare 10 000 kronor paret, låter församlingen betala dyra restaurangnotor och handlar kläder på församlingens kontokort. Frågan är också vilken sorts kultur som odlas i rörelsen när dess profilerade New York-pastor får sparken efter en otrohets­affär.

Är filmen relevant för svenska förhållanden? Ja, de frågor filmen ställer är viktiga eftersom Hillsong finns i Sverige, närmare 5 000 personer firar gudstjänst hos Hillsong, och rörelsen har stor påverkan på en uppväxande generation och den karismatiska delen av kyrkan.

Det filmen vill säga är viktigt för svensk frikyrka. De problem som lyfts i dokumentären handlar om ledarskapssyn, hur man ser på ledare, men också om hur kyrklig framgång mäts. Är framgång att fylla en arena och ge den starkaste upplevelsen?

Det finns en lockelse i tekniken, effekterna och de välproducerade gudstjänsterna. Men här finns också en fara. Den församling som ständigt försöker överträffa sig själv med ljus och ljud och teveskärmar kommer till slut att skapa förväntningar hos gudstjänstbesökarna som inte bara blir otroligt arbetsamma och volontärskrävande att leva upp till, kyrka riskerar att bli show. Vi möts till gudstjänst för att ära Gud, inte för att jaga en känsla.

The media is the message, brukar man säga i modern kommunikation. Fritt översatt, mediet är budskapet, sättet något sägs på är också en del av budskapet. Vad händer med evangeliet om det paketeras som underhållning?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Vad har vi för agenda? David
2022-03-02 13:20
Det är viktigt att komma ihåg att dokumentärfilmaren i det här fallet har en tydlig agenda. Hans agenda är inte att ge en balanserad och nyanserad bild av Hillsong som rörelse. Istället har han valt att lyfta mindre bra exempel och måla en bild av att detta karaktäriserar kyrkan i stort. Hillsongs ledning har gått in i det här projektet med en förhoppning om att kyrkan ska porträtteras med en rättvisa bild. Nu ifrågasätter man om den ambitionen fanns överhuvudtaget. Ingen kyrka är perfekt och mindre bra exempel går att hitta i varje större kyrka och organisation, troligtvis fler i en stor kontext som exempelvis Hillsong.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Lita till Gud i stormen
Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies