Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Våga protestera när Israel attackeras

Debatt Publicerad: 2022-02-17 15:40

Jag har sett, läst och hört en hel del antisemitiskt och antiisrae­liskt i mina dagar. Men till och med jag blev tagen på sängen av Amnestys rapport om Israel. Det är faktiskt bland det värsta jag sett. Inte bara innehållet, också de ord och uttryck man använder.

När jag var ung var jag aktiv i en lokal Amnesty-grupp. Jag tyckte att arbetet för samvetsfångar, människor i främst diktaturer runt om i världen som fängslats enbart på grund av sina åsikter, var högst hedervärt. Vi skrev brev till dem och till olika myndigheter och ledare, för att försöka få dem fria eller åtminstone ge visst stöd.

Det var dåtidens Amnesty. Idag är man något helt annat.

Israel utkämpar idag krig på flera olika fronter. Förr var det militära konflikter, med Israel på ena sidan och många arabiska stater på den andra. Så såg det ut vid självständighetskriget 1948, Sexdagarskriget 1967 och Jom Kippurkriget 1973. Men därefter har saker och ting förändrats.

Det militära hotet finns förstås kvar, men det ser annorlunda ut. Få arabiska stater vill utmana Israel militärt. Syrien är ett undantag, men Hafez Assad har ju ett fruktansvärt inbördeskrig att vinna. Iran med sina kärnvapenambitioner är ett uppenbart hot. Men annars handlar det mest om det som kallas assymetrisk krigföring, alltså att Israel inte längre försvarar sig mot staters arméer utan mot terrorgrupper, organisationer och annat liknande. Hamas och Islamiska Jihad i Gaza, Hizbollah i Libanon och Syrien, exemplen är flera.

Israel har idag militära motståndare som inte bär uniform, som gömmer sig bland civila och inte följer några som helst regler. De offrar gärna både sina egna och israeliska civila i sin kamp. Detta gör läget mycket svårare för Israel.

En annan kamp Israel för sker inom FN, EU och olika internationella organisationer. Palestinska ledare vill förstås gärna besegra Israel militärt men inser att det är väldigt svårt. Därför använder man andra medel, som att ständigt hävda att Israel och israeler begår olika typer av brott gentemot deras folk. Det kan gälla allt möjligt. Ockupationen är ett brott, när Israel försvarar sig i krig är det ett brott, att Israel styr över palestinier på Västbanken (eller Judeen och Samarien) är ett brott, att Israel styr över araber i Israel är ett brott. Allt är ett brott. Vad man egentligen menar är förstås att hela Israel är något kriminellt som måste avvecklas. Går det inte med krig så får man arbeta på annat sätt.

Jag såg Amnestys chef, Agnés Callamard, på den presskonferens där hon presenterade Amnestys rapport och jag såg något skrämmande. Hatet i hennes ögon. Hatet i rösten. Orden hon använde. Hon säger att Israel begår brott mot mänskligheten, att Israel är en apartheidregim och att palestinierna behandlas som en underlägsen ras.

Smaka på de orden. Offren har blivit förövare. De stackars judarna från Förintelsen är nu israeler och behandlar palestinierna som de själva blev behandlade. Något annat går inte att läsa in och det är något fruktansvärt, något oerhört.

Israel är en levande demokrati där landets araber har lika rättigheter som landets judar. Det finns arabiska domare i Högsta domstolen. Ett arabiskt parti är med i regeringen. Arabiska är det andra officiella språket i landet. Man har fria val, pressfrihet och yttrandefrihet. I tidningen The Economists senaste så kallade demokratiindex får Israel det bästa betyget någonsin och hamnar på plats 23 av 167 länder, före länder som Spanien, Portugal, Italien, Belgien, Grekland och USA.

Var finns Amnestys rapporter om till exempel Kina, Iran, Nordkorea, Syrien, Kuba eller Venezuela? Eller för den delen om Italien eller Belgien? Jag väntar med spänning.

Det är viktigt att vi Israelvänner protesterar när Israel attackeras, vare sig det sker militärt eller på den opinionsmässiga arenan. Håll dig informerad och våga säga ifrån! Israel behöver sina vänner.

Ulf Cahn, generalsekreterare Förenade Israelinsamlingen


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Grundbulten i livet: Var inte rädd
Förankra Sverige i de kristna värdena
Gör Sverige till humanitär stormakt
Den liberala demokratin attackeras
Hoppingivande tecken i mörk tid
Tidens tecken och tecken i tiden
Ensam är inte stark – Sverige bör gå med i Nato
Demokrati livsfarligt för Putin
Hur möter vi människors oro?
Hur neutralt var egentligen Sverige?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies