Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Putin spelar ett högt spel

Ledare Publicerad: 2022-02-17 15:33

Kommer Rysslands president Vladimir Putin att invadera Ukraina? De flesta både politiska och militära bedömare ser mycket mörkt på situationen. Redan innevarande vecka kan vi ha svaret. Sedan Sovjetunionens kollaps och Rysslands bildande, har president Putin burit på en stor besvikelse för det ryska imperiets maktförlust.

Putin var KGB-officer i forna Östtyskland när muren mellan öst och väst föll i Berlin. Enligt personer nära honom har han aldrig kommit över besvikelsen av Sovjetunionens fall. Är det detta han nu försöker återupprätta? Men han borde vara medveten om att han spelar ett mycket högt spel som kan bli hans fall.

Världshistorien har sett många exempel när en nations ledare drabbats av maktberusning som i en del fall ledde till chockerande förlust av makten.

Ryssland har under Putins ledarskap lyckats återuppbygga en enorm militärmakt med hjälp av landets oljepengar. Bara senaste tiden har landet stationerat över hundratusen ryska soldater runt Ukraina. Om det blir en invasion kan det leda till tiotusentals dödsoffer och miljontals flyktingar från Ukraina, enligt militära bedömare.

Vid en invasion kommer västländer som USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland liksom EU att ställa sig bakom enorma sanktioner mot Ryssland.

Vladimir Putin har bland många ryska medborgare ett starkt stöd, men det finns också en växande opposition som kan leda till en betydligt otryggare situation för Ryssland.

Inga diplomatiska ansträngningar har i skrivande stund lyckats tona ner konflikten mellan Ryssland och Ukraina, varken från USA, Frankrike eller Tyskland. En av de mest brännande frågorna är maktförskjutningen genom Ukrainas orientering mot väst och eventuella ansökan om medlemsskap i Nato. Det kan troligen aldrig Putin acceptera trots att varje land i Europa har en självständighet.

I Ukraina bor ett stort antal ryssar och många av dem vill tillhöra Ryssland, vilket är ett av skälen till de blodiga gränsstriderna i östra Ukraina kring städerna Donetsk och Mariupol. Söder om dem ligger Krim som Ryssland ockuperar sedan 2014. Men Putins maktambitioner stannar inte i östra Ukraina.

Vid en presskonferens i måndags, då statsminister Magdalena Andersson och Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén medverkade, sa ÖB att Sverige är förberett på alla möjliga scenarier i händelse av en rysk invasion i Ukraina. ”Ryssland har allt de behöver på plats”, sa han vidare.

Tillsammans med Storbritannien, USA och EU har Sverige visat Ukraina ett starkt stöd. Många västländer, inklusive Sverige, har uppmanat sina medborgare som finns i Ukraina att lämna landet av säkerhetsskäl. Troligen kommer västländer att på olika sätt fortsatt visa ett mycket tydligt uttalat stöd för den forna sovjetiska republikens rätt till självständighet, likt det som skedde i relationen mellan Sverige och Finland när Sovjetunionen invaderade vårt östra grannland 1939.

I både Ryssland och Ukraina finns stora grupper av kyrkomed­lemmar som tillhör Pingströrelsen och Baptistunionen. Sedan månader tillbaka har många av dem intensivt engagerat sig i bönemöten för hoten mot Ukraina från Ryssland. Så som Putin och ryska staten behandlat dem har han inget starkt stöd där.

Går vi tillbaka i vår närliggande historia skedde samma sak i Sverige. Många stora bönemöten och aktioner ordnades exempelvis i svenska frikyrkor både under och efter andra världskriget. Men den sekularisering som nu finns i Sverige finns inte alls i finska, ryska och ukrainska frikyrkor. Därför kan dessa evan­geliska kyrkor mobilisera sina medlemmar på ett helt annat sätt än i Sverige.

Hemmets Vän 17 februari 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Låt Skatteverket ta över ansvaret för passen
Omvändelse under galgen
Grattis pensionär – du är valets verkliga vinnare
Kampen måste fortsätta
Firande med djupa rötter
Varför är Löfven negativ till finländsk Natoansökan
Frihetens låga släcks inte
Kortsiktig svensk politik under 20 år
Alla ska ha rätt till samma vård
Verkligheten kommer att komma ikapp Putin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies