Pandemin i praktiken över – ta avstamp mot framtiden
Ledare Publicerad: 2022-02-10 14:28
När denna ledare publiceras har just alla restriktioner med anledning av covid-19 slopats. Folkhälsomyndigheten säger att den inte längre är en samhällsfarlig sjukdom och därmed försvinner också lagstödet för restriktionerna vi tvingats leva med i snart två år.
Äntligen! tänker och känner nog de flesta över oss. Två mycket märkliga år är äntligen över. Förhoppningsvis återgår livet till det normala. Men frågan är hur det nya normala kommer att se ut? Blir allt som förr? Vad har vi lärt oss göra annorlunda under pandemin?
Låt oss ta tre exempel.
För det första gjorde pandemin att stora grupper anställda, studenter och elever tvingades arbeta och studera på distans. Från början av nödvändighet, men med tiden har många upptäckt att det inneburit fördelar. Mindre stress i tillvaron. Mindre påverkan på miljön. Mindre smittspridning när luftburna sjukdomar cirkulerar i samhället.
Kommer alla dessa Teamsoch Zoom-möten att plötsligt upphöra? Hur ser de nya normala sammanträdesmönstren ut?
Låt oss gå till ett andra exempel, butiker och restauranger tvingades under pandemin att nå sina kunder online och leverera varor och mat hem, eller för avhämtning. Kommer detta upphöra nu när pandemin är förbi? Knappast. Vissa butiker och restauranger har gått bättre än någonsin, tack vare näthandeln. De kommer inte att sluta med detta.
Ett tredje exempel rör rutinerna för att minska smittspridningen. Exempelvis att tvätta händerna omsorgsfullt och ofta, hålla avstånd i köer, använda munskydd i trängsel och vara noggrann med att den som är sjuk inte går till jobbet och smittar kollegorna.
Dessa rutiner förhindrar ju inte bara covid-19, utan även vinterkräksjuka, influensa, RS-virus, förkylningar och andra smittsamma sjukdomar. Ska vi nu sluta tvätta händerna och börja trängas igen – som om vi ingenting lärt? Givetvis inte.
”Allt som har liv växer och utvecklas”, skrev Lewi Pethrus i förordet till boken Segertoner.
Frågan är hur Föreningssverige växer och utvecklas efter pandemin. För pandemin slog hårt mot många föreningar.
Hur kommer ideella sektorn att arbeta och fungera i Sverige om tio år?
Kommer vi att få helt digitala föreningar och församlingar? Eller kyrkor där en viktig del av utbudet av möten och aktiviteter är digitala?
Hur kommer hjälpverksamhet att ske, med digitala insamlingar?
Hur kan ensamheten bland äldre minskas med digitala hjälpmedel?
Stöd och själavård, kan det erbjudas digitalt i större utsträckning än idag?
Några exakta svar har vi inte ännu. Men en sak är tämligen säker, mer av verksamheten kommer att vara digital, i alla fall i de verksamheter som växer och utvecklas.
Hemmets Vän 10 februari 2022
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|