Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Inte kristen tro det är fel på – det är frånvaron av kärlek

Veckans kommentar Publicerad: 2022-02-10 14:25

I veckan släpptes SVT:s på förhand omtalade serie Gud som haver barnen kär, av och med journalisten Anna Lindman. Lindman är känd för flera produktioner som rör tro och andlighet, inte minst de uppmärksammade Uppdrag granskning-reportagen från förra året om Knutby Filadelfia. I nya seriens fem avsnitt möter hon unga vuxna som är uppväxta inom bland annat EFS, pingströrelsen, Frälsningsarmén, Jehovas vittnen och Mormonkyrkan. Här finns också barn med muslimsk bakgrund som lämnat sin tro och sammanhang.

Det är starka personporträtt. I serien berättas om utfrysningar, onormalt fokus på sexualitet, osund karismatik och i flera fall rena övergrepp på barn.

De sår som serien blottlägger och berättar om hos de medverkande är smärtsamma att ta del av. Flera av de nu vuxna barnen är påtagligt berörda framför kameran. Det som de medverkande upplevt kommer finnas med dem för resten av livet. När tron, det som berör det allra innersta i en människa, används för att skada blir själssåren djupa.

Lindman ägnar en stor del av programtiden åt Jehovas vittnen och Mormonkyrkan. Det är också här som övergreppen är en närmast institutionaliserad del av församlingslivet. Inom Jehovas vittnen ska ensamma tonårstjejer sitta framför äldre män i slutna rum och bekänna sina relationer, sina innersta tankar, vem de är förälskade i och inte, vilka synder de tror sig begått. När en familjemedlem inte längre vill vara en del av församlingen, då måste den familjemedlemmen avskärmas socialt och aldrig mer kontaktas. Det anordnas regelrätt begravningskaffe för den som därefter är utesluten och betraktas som avfälling.

Lindman betonar återkommande att det är religionen som stympar barnen, det är religionen som är skadlig. Jag vill hävda att det är en för enkel förklaring. Trakasserier, mobbning och övergrepp förekommer i alla sammanhang. I fallet med de frikyrkliga kristna miljöerna i programmet verkar det snarast en brist på sunt förnuft, brist på respekt, medkänsla och vanlig mellanmänsklig kärlek. Församlingsmiljöerna som barnen i serien växt upp i är slutna och i flera fall närmast sektliknande.

Det är också viktigt att påminna om att alla sociala sammanhang kan utveckla farliga och osunda maktstrukturer som är särskilt skadliga för unga. En kristen församling inte minst, se bara på vad som hände i Knutby Filadelfia och med Linnéa Kuling, då barn i sekten och nu författare till boken Knutbyflickan och med i programserien.

Jag vill uppmana alla som arbetar eller är aktiva i en kristen församling att se serien. Det är starka berättelser. Frågan jag bär med mig är varför de kristna församlingarna verkar ha fokus på demoner, helvetet och sexualitet? Varför är det så svårt med mellanmänsklig kärlek?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Lita till Gud i stormen
Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies