Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jag ska välja fortsatt förundran

Veckans kommentar Publicerad: 2022-01-27 13:27

I Jan Guillous senaste bok om hans alter ego Erik Ponti finns en fantastisk scen från Akademibokhandeln i Katrineholm. Precis som Guillou är Ponti författare, mycket produktiv och allmänt känd, med stort bildningskapital och intresse för samtiden. Sedan decennier en röst i debatten.

Nu ska Ponti hämta boken han beställt. När han går fram till disken känner den 50 år yngre expediten inte igenom honom. Hon frågar vem han är och vad han heter. Han säger sitt efternamn. Då frågar hon hur det stavas.

Jan Guillou, för vi får förmoda att detta också hänt i verkligheten och inte bara i Erik Pontis värld, vet först inte hur han ska reagera i situationen. Han befinner sig i en bokhandel och expediten vet varken hur han ser ut eller hur hans efternamn stavas. Den annars alltid så tvärsäkre Guillou måste ödmjuka sig men tycker också att det hela är roligt – hon vet verkligen inte vem han är!

Vår tid har genom internet och de sociala bubblor som uppstår i forumen där, kommit att separera generationerna från varandra. (En av få platser i samhället där olika åldrar faktiskt möts regelbundet är i församlingarna, låt oss se på de senaste två åren som en sorts undantag för pandemin.) För de yngre är utmaningen att lyfta blicken från sig själv, se trådarna bakåt i tiden för att förstå sitt sammanhang, och inse att den inre människan är det som gör någon attraktiv, inte bilden av utsidan. För oss som varit med ett tag handlar det om att inte stagnera eller ta sig själv på allt för stort allvar. Vi kan inte fastna i det som en gång var, även om det känns tryggt och skönt.

Det kan vara svårt att fortsätta vara nyfiken och framåtblickande. Men det finns också något befriande i att inte längre behöva vara sitt eget livs medelpunkt och i varje läge söka bekräftelse från omgivningen.

Låt oss fortsätta läsa och lyssna. Läs tidningar, Hemmets Vän, lokal- och rikspress. Läs böcker. Ta del av fördjupande kulturprogram. Engagera dig i församlingen. Brottas med bibelordet utifrån dagsaktuella skeenden.

När den gode Guillou inte blir igenkänd i bokhandeln i Katrineholm ställs han inför ett val. Antingen bli förnärmad och bitter över att hans glansdagar i offentlighetens ljus verkar vara över, åtminstone hos den uppväxande generationen. Eller, omfamna en ny tid med fortsatt förundran och ödmjukhet inför livet. Det hedrar honom att han valde det senare. Jag är också övertygad om att han, och alla vi andra, därmed blir gladare människor.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies