Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Ett angrepp mot världens mest utsatta"

Veckans nummer Publicerad: 2022-01-27 13:16

En hackerattack mot Internationella rödakorskommittén (ICRC) i förra veckan drabbade saknade personer och deras familjer, ensamkommande eller separerade barn, fångar och andra personer som splittras på grund av väpnad konflikt, naturkatastrofer eller migration.

Hemmets Vän frågade Nina Piquer, senior policyrådgivare för efterforskning och familjeåterförening på Svenska Röda Korset, vad attacken inneburit.

– Cyberattacken som skett i Genève är oacceptabel och ett direkt angrepp mot världens mest utsatta människor som vänt sig till Röda Korset bland annat för att få hjälp med att hitta saknade familjemedlemmar. Trots stora investeringar och högt fokus på cybersäkerhet har alltså humanitära data utsatts för en sofistikerad cyberattack. Det är extremt allvarligt, säger Nina Piquer, senior policyrådgivare för efterforskning och familjeåterförening på Svenska Röda Korset.

Attacken omfattade persondata för mer än 515 000 personer. Också Svenska Röda Korset drabbades – data från Sverige omfattar uppskattningsvis 8 000 registrerade människor.

Kartlägga och analysera

– Just nu arbetar ICRC med att kartlägga och analysera hackerattacken mot dataservrarna. I ICRC:s system har Svenska Röda Korset, som är en av 60 drabbade föreningar, registrerat personuppgifter för uppskattningsvis 8 000 personer i Sverige, som bland annat söker efter saknade familjemedlemmar och som bistått med konfidentiell information som ofta är förknippad med traumatiska händelser och djup smärta, fortsätter hon.

Är det första gången Röda Korset utsätts för en attack av det här slaget?

− Ja det är första gången som Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen utsätts för en attack av det här slaget, säger Nina Piquer.

Läs mer i Hemmets Vän nr 4.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies