Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Byråkrati sätter stopp för övernattning i kyrka

Ledare Publicerad: 2022-01-20 14:04

Clara vinter har blivit ett begrepp för hemlösa i Stockholms city. Till den välkända pampiga 1500-talskyrkan, på stenkasts avstånd från Centralstationen, har hemlösa kunnat komma under kalla vinternätter och hitta en madrass på en kyrkbänk att sova på. Men nu är det stopp. Kyrkor byggda före 1946 får inte erbjuda övernattning enligt Kyrkans Försäkring AB. De kräver att Clara kyrka hålls stängd. Kyrkan skulle inte ha ett försäkringsskydd om verksamheten med natthärbärgen fortsatte.

Debatten drog snabbt igång. Som privatperson hyrde KD-ledaren Ebba Busch kyrkan en natt och sov själv där tillsammans med hemlösa. Hon menade att för en del människor kan det handla om liv eller död när nu övernattningsmöjligheterna försvinner. Någon önskade på sin födelsedag, att de som ville ge en födelsedagsgåva skulle låta den gå till Clara kyrkas sociala arbete.

Den rikskända sociala verksamheten i Clara kyrka startades av kyrkans tidigare präst, Carl-Erik Sahlberg. Tillsammans med medarbetare och volontärer bjöd han missbrukare på kaffe och smörgås på Sergels torg, bedrev uppsökande verksamhet bland prostituerade på närliggande Malmskillnadsgatan, rådgivning, hjälpverksamhet, juristhjälp och mycket annat, förutom gudstjänster i olika former. I växande omfattning har detta arbete pågått i närmare 30 år.

SVT-gudstjänster i början av december har gett många en omtumlande inblick i vad en kyrka kan betyda, som sträcker ut sina händer till behövande.

När Clara kyrka länge hade levt ut sin kallelse att vara en utsträckt hand till samhällets tilltufsade, då slog den kulturmärkta byråkratin till. Nu söker Clara kyrka med ljus och lykta efter en annan lokal att erbjuda lindring i nöden för många sargade människor. Folkungakyrkan vid Medborgarplatsen har temporärt öppnat sin kyrka i väntan på en lösning för Clara kyrka.

Kyrkans Försäkring AB pekar på de stora kostnader som uppstår om en brand eller annan skada inträffar i den historiskt värdefulla kyrkan. När bränder inträffat i andra kyrkor vet vi att det inneburit oerhört stora kostnader för återuppbyggnad. Men när en kyrka äntligen hittat en funktion att vara mer än ett kulturminne och en mötesplats för gudstjänster, som ofta samlar ett fåtal utom vid stora högtider, då slår byråkratin till.

Domprost Marika Markovits, tidigare chef för Stockholms Stadsmission, beklagar stängningen och menar att kyrkan det gångna året arbetat med att finna en lösning. Ännu finns ingen sådan i sikte. Hela stängningen nattetid av Clara kyrka sätter fingret på vårt samhälles sårbarhet när det offentliga inte klarar att ge bostadslösa den hjälp de behöver. Men som domprost Marika Markovits påpekar, kan inte civilsamhället ensamt lösa denna fråga. Det offentliga Sverige måste samverka bättre med civilsamhället. I den alltmer materiella fokuseringen vi nått i samhället har många hjärtan kallnat.

Nu har vi fått ögonen på en smärtsam sårbarhet, som inte bara finns i Clara kyrka. Hur står det till med våra kyrkolokaler, hos Svenska kyrkan liksom våra övriga frikyrkor? Vilka är beredda att samarbeta på sina lokala orter för att lindra nöd?

Det är givetvis både praktiska problem och annat som måste lösas. Men här finns en verklig chans för kyrkorna i Sverige att samverka för lösningar. Kanske det kan komma något gott ur den akuta situation som drabbat Clara kyrka. Hemlösa, som förlorat övernattningsmöjligheter och skydd mot kylan, har blivit extremt utsatta.

Finns tillräckligt många goda krafter beredda att bryta bekvämlighet för att avhjälpa nöd? Då kanske vi ändå kan se något gott komma också ur denna byråkratiska tvist mitt i Stockholm. 

Hemmets Vän 20 januari 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies