Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vi får inte låta oss skrämmas

Veckans kommentar Publicerad: 2022-01-20 14:00

Ryssland har alltid sett på världen som en helhet där allt hänger ihop. Det vill säga, det är de små pusselbitarna som tillsammans bildar ett större mönster. Ser man varje bit för sig är betydelsen mindre klar. Detta är viktigt att ha med sig i veckan när världen nu inväntar ett skriftligt svar från USA och Nato.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står det närmare 100 000 ryska soldater nära gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Detta är utgångspunkten när Ryssland kräver ett juridiskt bindande avtal med USA och Nato. De vill ha svar i veckan och deras krav är ultimativa: Georgien och Ukraina får inte bli medlemmar i Nato. Nato får inte utvidgas vidare österut. Det ska vara begränsningar, det vill säga tillbakadragning, av Natotrupp i de länder som blev medlemmar efter 1990-talet – samtliga av de forna Östeuropastaterna. Vi får anta att det just nu någonstans i världen sitter diplomater och förhandlare och filar på ett svar. Varje kommatecken kommer vara viktigt i det dokumentet.

Alla kraven hänger ihop enligt rysk logik och Ryssland förväntar sig att de ska uppfyllas. Skulle USA gå med på kraven innebär det ryskt säkerhetspolitiskt herravälde över östra Europa och de baltiska staterna. Det berör vårt svenska direkta närområde.

Rysslandsexperten Gudrun Persson vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, sa i måndags till SR P1 att hon hade svårt att se att Ryssland skulle nöja sig med ett nej från USA. Läget är alltså synnerligen allvarligt.

Samtidigt med detta kommer rapporter om militärliknande drönare över centrala Stockholm och drönare från havet som flyger in över Forsmarks kärnkraftverk i Uppland. Det är förstås möjligt att det är teknikintresserade som vill testa sina gränser, men i ljuset av det skärpta säkerhetsläget är det troligare att det är en signal från Ryssland. Eftersom Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must tagit över utredningen kommer vi inte att få veta. Det är också olustigt att se bilderna av tanks på Visbys gator. Det är bra att vi visar att vi är beredda att försvara oss, men oroväckande och obehagligt att vi omgrupperar för krig.

Putin sägs gilla Stalin-citatet ”den svage blir slagen” enligt Gudrun Persson. Men att vara frihetlig och öppen demokrati innebär just att vara svag – det är till exempel hart när omöjligt att värja sig mot oidentifierade drönare. Därför är det mycket viktigt att vi inte låter oss skrämmas utan i stället står upp för våra grannländers suveränitet och vårt eget lands gränser.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies