Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Afghanistan värsta landet för förföljda kristna

Veckans nummer Publicerad: 2022-01-20 13:45

För första gången på mer än 20 år toppar inte längre Nordkorea Open Doors lista över de 50 värsta länderna för förföljda kristna. Afghanistan ligger i topp med rekordhöga 98 poäng trots att situationen också i Nordkorea har förvärrats. Totalt lever nu 360 miljoner kristna i världen under hot och förtryck i 76 av de värsta länderna, eller var sjunde kristen globalt sett.

– Jag skulle säga att vi är på väg in i en ny tid när det gäller brott mot mänskliga rättigheter, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.

På sätt och vis är han inte förvånad när vi talas vid digitalt några dagar innan årets rapport från internationella Open Doors presenteras för svenska riksdagsledamöter i riksdagen på onsdagen. Peter Paulsson, Open Doors Sverige, har i flera år talat om att läget förvärras allt eftersom i Afghanistan och att landet snart skulle passera Nordkorea.

– Men man kan inte annat än häpna över den senaste tidens utveckling. Förföljelsen av kristna är på en nivå som vi aldrig tidigare har sett. Inget annat land har någonsin fått så höga poäng som Afghanistan i årets rapport, säger han.

Trots att Nordkorea halkat ner till andra plats har förtrycket mot kristna ökat även där. De kristna som grips hamnar ofta i omskolningsläger som få av dem överlever. Årets lista är en väckarklocka, menar Peter Paulsson.

– När till och med det uttalade stödet för mänskliga rättigheter minskar är det viktigare än någonsin att stå upp för religionsfriheten, säger han.

Förtryck och våld

Den internationella missionsoch människorättsorganisationen Open Doors har gett ut en lista över länder där kristna förföljs sedan 1970-talet, men rapporten har med tiden finslipats. Organisationens så kallade World Watch List med de 50 länder där kristna förföljs mest har kommit årligen sedan 1993.

Open Doors skiljer mellan förtryck och våld. Förtrycket mäts i fem olika områden: privatliv, familjeliv, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkoliv. I ett sjätte mätområde mäts också förekomsten av våld. Den data och den statistik som samlats in översätts till poäng där 16,667 poäng är max inom varje kategori – sammanlagt högst 100 poäng. Mäter gör man från oktober till september varje år.

– Våldet drar till sig uppmärksamhet. Det blir tidningsrubriker runt jorden och människor också i Sverige agerar och uppmärksammar det. Det är inte lika lätt att fånga upp förtrycket som sker på olika plan och som inte är lika uppenbart, fortsätter Peter Paulsson.

Vi talar om rapporter från Afghanistan som också Hemmets Vän har skrivit om under hösten. Hur kristna män riskerar att dödas om deras tro upptäcks, hur kvinnor och flickor riskerar att bli bortgifta och riskerar att utsättas för sexuella övergrepp.

– Talibanregimen fick tillgång till dokument och ljudfiler som hjälpte dem att identifiera kristna. Nu går talibanerna från dörr till dörr för att hitta dem. De kristna fängslas och används ofta för att kartlägga andra kristna innan de dödas, säger Peter Paulsson.

– Man kan konstatera att det egentligen bara är under en kort tid av vår rapporteringsperiod för World Watch List 2022 som talibanerna faktiskt hade tagit över i Afghanistan. Det är typ en och en halv månad det handlar om. Så de riktiga konsekvenserna ser vi först i nästa World Watch List när deras styre har pågått en längre tid, lägger Jenny Tegnér på Open Doors Sverige till.

Läs mer i Hemmets Vän nr 3.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies