Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Sätt smarta, realistiska mål för din hälsa"

Veckans nummer Publicerad: 2022-01-20 13:35

Några veckor in på det nya året kan det vara dags att se efter hur det blev med de där nyårslöftena som beredvilligt avlades på nyårsafton eller nyårsdagen: Hur har det gått hittills? Har du inte börjat ännu? Är du lika inspirerad? Eller har du redan gett upp?

– Sätt smarta, realistiska mål när det gäller hälsan, säger hälsopedagogen, författaren och entreprenören Cajsa Tengblad.

Kanske är det just kring nyår som många väljer att ta tag i allt det där som ligger och skaver i tankarna – äta bättre, motionera mer, leva lite sundare. Men att verkligen lyckas är inte alla förunnat.

I en större studie kring nyårslöften som gjordes av Stockholms och Linköpings universitet kring årsskiftet 2017/2018 visade det sig vara nästan viktigare hur löftet var utformat än vilken stöd man hade. Bäst gick det för de deltagare som formulerat ett så kallat ”närmandemål”, alltså ett nyårslöfte som utgår från att man börjar med eller inför något nytt i sitt liv, sämre för dem som hade som mål att undvika eller sluta med något.

Hälsopedagogen, författaren och entreprenören Cajsa Tengblad har under många år jobbat med hälsa och självbild. Bland annat i boken Kroppsnöjd & själsstark (Marcus förlag). Hemmets Vän ställde några frågor till henne om hur man lyckas med förändringar som håller.

Gå ned i vikt, börja träna eller sluta stressa kan vara nyårslöften som många ger i början av året men som kan vara svåra att hålla – vad är ett bra löfte?

– Jag tänker att det kanske är mer hjälpsamt med målsättningar än med löften. Tänk SMART när det gäller mål: Målet ska vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidssatt. Till exempel: Jag ska ta en halvtimmes promenad efter middagen tre gånger i veckan under vårterminen.

Är det bara i början av året man borde förändra saker?

– Verkligen inte, men det är en naturlig nystart för många. Jag tänker att vi behöver hitta motivationen och drivkrafterna istället för ”måsten” och ”borden”. Att vi frågar oss: Varför är det viktigt för mig att ta hand om min hälsa? Vad vill jag använda min energi och mina krafter till? Vad vill jag prioritera och ge utrymme för? Vad är viktigt på riktigt för mig?

Läs mer i Hemmets Vän nr 3


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies