Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Misströsta inte – pandemin snart över

Ledare Publicerad: 2022-01-13 13:42

I dagarna har regeringen återigen skärpt riktlinjerna för covid-19-pandemin. Denna gång handlar det om att hantera omikron- versionen, från grekiska alfabetets 15:e bokstav omikron, av det ursprungliga viruset.

Virus muterar. Det är inget nytt, så har virus alltid gjort när de förökar sig, så har skett sedan urminnes tid.

Vad som skett i och med omikron, baserat på data från Sydafrika och Danmark, är att viruset är mer smittsamt, men samtidigt mindre farligt.

Det är mer smittsamt eftersom det fäster i de övre luftvägarna och har därmed lättare att infektera oss människor.

Eftersom det fäster just i de övre luftvägarna och inte går ner i lungorna, så innebär det också att viruset blir mindre farligt, sjukdomen blir lindrigare.

Detta om själva viruset i sig. Därtill har för det första sjukvården idag god kunskap om hur covid-19-patienter ska behandlas, det är kunskap som helt saknades för två år sedan.

Vi har för det andra också fem godkända vacciner att tillgå, och ett sjätte vaccin väntas godkännas inom EU i början av året. Detta är vacciner som visar mycket god effekt mot svår sjukdom och död.

Vi har för det tredje även sex godkända läkemedel mot just covid-19 inom EU, vilket ytterligare förstärker sjukvårdens förmåga att hjälpa dem som drabbas svårt av sjukdomen.

Att drygt två år efter att en sjukdom uppkommit ha sex godkända vacciner och sex godkända läkemedel är en enorm vetenskaplig och industriell bedrift, något liknande har aldrig hänt tidigare. Det brukar ta betydligt längre tid än så.

Även om smittan nu ökar mycket kraftigt så ser vi att förhållandevis få blir inlagda på intensivvårdsavdelningarna. Och vi ser att dödligheten är fortsatt låg. I denna statistik räknas alla in som under 30 dagar innan de avlidit testats positivt för covid- 19. Statistiken inkluderar därmed personer som haft andra huvudsakliga dödsorsaker.

Att länder och myndigheter nu skärper riktlinjer och regler är begripligt med tanke på hur de senaste två åren sett ut. Men sjukdomen är inte lika farlig längre – och sjukvårdens förmåga att hjälpa är mycket bättre.

Vi kommer därmed snart att se slutet av pandemin. Viruset försvinner inte helt, men covid- 19-virus kommer vara ett av de virus som cirkulerar i vårt samhälle under mer ordinära former, en av de luftburna smittor som drabbar oss varje vinter, som influensa eller vanlig förkylning.

Till hösten kommer i vart fall riskgrupper erbjudas både influensavaccin och vaccin mot covid-19. Samt möjligtvis andra grupper av samhället också. Även om vi inte kan sätta något exakt datum ännu, kan vi med tillförsikt konstatera att pandemin är på väg mot ett slut. Och det är verkligen på tiden!

Hemmets Vän 13 januari 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Pandemi
2022-01-14 14:04

Skönt om pandemin är över framåt våren och att fler vaccinerar sig. Vissa tror att Gud sänt detta, men aldrig

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies