Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ohållbart att kyrkor argumenterar mot vaccinpass

Veckans kommentar Publicerad: 2022-01-13 13:39

Den fjärde vågen av covid-19 är över oss genom nya virusversionen, kallad omikron. Statsminister Magdalena Andersson presenterade i måndags nya skärpta restriktioner.

För kyrkor och församlingar innebär de nya reglerna att för samlingar inomhus som omfattar fler än 50 personer krävs så kallat vaccinpass. Totalt får max 500 samlas och lokalen ska då minst motsvara 10 kvadratmeter per person. Regeringen verkar också ha lyssnat på kritikerna och undantag från regeln att sällskap ska sitta ner görs för kyrkor och församlingar. Det är alltså fortsatt tillåtet att röra sig i gudstjänstrummet, till exempel vid nattvardsfirande.

Vi går nu in i tredje året med detta virus. Vaccin finns och det är gratis att ta sprutorna. Att vi ändå regelbundet får se regeringen stå och tala allvarsamt om hur sjukvården knäar under arbetsbördan och se myndighetschefer prognostisera i grafer hur många som kan komma att hamna på IVA inför en ny våg, beror nu enbart på oviljan hos en inte obetydlig del av befolkningen att vaccinera sig.

Begränsningen av allas våra liv sker nu på grund av lika obegripliga som ologiska val hos dem som inte vaccinerat sig.

Det har under hösten förts diskussioner om det är principiellt rätt att avkräva den som vill fira gudstjänst vaccinbevis. Bland annat har SKR, Sveriges kristna råd, menat att det skulle vara en inskränkning i religionsfriheten. Till SVT sa generalsekreterare Sofia Camnerin att det är en ”för stor inskränkning i den grundlagsskyddade religionsfriheten”. Det är en legitim farhåga men här misstar man sig. I ljuset av dessa återkommande restriktioner måste det vara bättre att kunna mötas till gudstjänst och bönesamling än att värna ”rätten” att inte vaccinera sig. Det solidariska, och därmed kristna budskapet, är att uppmana alla som kan att vaccinera sig.

Det skulle bli märkligt om kyrkliga företrädare i debatten hamnar i en situation där man av principiella skäl argumenterar för vars och ens, förvisso helt legitima, ”rätt” att avstå vaccination. Lika olyckligt skulle det vara om diskussionen från kyrkligt håll skulle handla om att rätten att i religionsfrihetens namn få samlas utan vaccinpass.

De nya restriktionerna trädde i kraft i onsdags. Det innebär att vi som ska fira gudstjänst på söndag och är fler än 50 personer på plats kommer behöva visa att vi har vaccinerat oss. Det är bra. Att samlas till gudstjänst är det självklara navet i en församling. Det blir också ett tecken för världen, vi värnar de svaga och utsatta, vi vill att den här pandemin snart ska vara över, därför har vi vaccinerat oss.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies