Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Expert: Ryssland bereder sig på en lång konflikt

Veckans nummer Publicerad: 2022-01-13 13:36

Ryssland förbereder sig på en långvarig konflikt med väst. Det anser Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Vi bevittnar nu den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen på mycket, mycket länge, säger Gudrun Persson under Folk och Försvars rikskonferens i ett allvarstyngt och nästan ödesmättat inlägg.

Hon säger att ju förr väst inser vad det handlar om och vad som står på spel, desto bättre. Det som sker nu är en följd av att den ryska och militära ledningen anser att tillfället har kommit för att agera.

Robotsystem eller kärnvapen?

Men vad exakt president Vladimir Putin menar med ”militärtekniska åtgärder”, om krav som Ryssland nu ställer i förhandlingarna med USA, Nato och den säkerhetspolitiska organisationen OSSE inte uppfylls, är oklart.

Enligt Gudrun Persson kan det handla om allt från att stationera robotsystem i den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjökusten, kärnvapen i Belarus eller att inkorporera delar av östra Ukraina, som nu hålls av ryskvänliga separatister.

Det kan vara en lång konflikt som väntar med väst. Ingen borde kunna säga sig inte ha sett vad som varit på gång.

– Enligt den ryska politiska och militära ledningen har konflikten redan börjat, sedan många år tillbaka. Ryssland förbereder sig på en långvarig konflikt med väst, och den här konflikten för Ryssland är existentiell.

Ryssland har, inför de samtal som ryssarna kan se som ett slags första vinst i konflikten, gjort det ovanliga att publicera sina kravlistor. Listor med krav som USA och Nato och berörda länder omöjligt kan gå med på.

– Ryssland kräver rätt till en intressesfär med lagligt bindande garantier, i praktiken ett ryskt veto på ländernas säkerhetspolitiska utveckling i sitt närområde, i Östeuropa och vår del av av världen, framhåller Persson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 2 - 2022.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

”Långvarig ensamhet får själsliga och fysiska effekter”
”Vi behöver också missionera i vårt eget land”
I Vårgårda får partiledarna chansen att tala till punkt
”Missionsuppdraget är inte avslutat”
Fler svenskar krigsplaceras
Biden vädjar: Förbud mot kraftfulla vapen
”Beslutet är chockartat för biståndssverige”
Kriget "grus i maskineriet" för Stockholmsmöte
Förslag om friskolestopp får skarp kritik
De erbjuder möjligheten att börja om


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies