Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bjud någon ensam på gemenskap i jul

Ledare Publicerad: 2021-12-21 16:05

Givande och givmildhet hör julen till. Julen är en högtid där gåvor blivit en central del av firandet. Vem har inte barndomsminnen av julklappar med vackra snören, av saker man längtat efter länge och av glädjen över att någon tänkt speciellt på dig?

Det här är en självklar del av många familjers julaftonsfirande. Men låt oss inte begränsa vårt givande och firande till enbart familjen. Det finns även andra människor i behov av en julklapp eller två. Det finns personer i vår närhet som har behov av hjälp och stöd. Alla mår bra av att få känna mänsklig värme och gemenskap, att möta ett leende och en vänlig blick, att uppleva en stund av glädje. Att bjuda in till några timmar av julgemenskap med familjen kostar ingen förmögenhet.

Sedan ett par år tillbaka finns det möjlighet för den som skänker pengar till hjälporganisationer att göra ett gåvoskatteavdrag. Den som ger en gåva på 6 000 kronor till en etablerad hjälporganisation som godkänts av Skatteverket kan få tillbaka upp till 1 500 kronor.

Detta sätt att uppmuntra till givande är nytt i Sverige sedan ett par år tillbaka. Länge var Sverige ett av få länder inom EU helt utan den här typen av möjlighet. Men Kristdemokraterna drev frågan och fick först igenom förslaget 2012. Det togs senare bort av den socialdemokratiska regeringen. Under 2019 återinfördes dock gåvoskatteavdraget, återigen efter initiativ av Kristdemokraterna. Denna gång för att stanna, förhoppningsvis. För vårt samhälle byggs genom många enskilda människors engagemang. Och alla problem kan inte lösas via offentlig, skattefinansierad verksamhet. Ideell verksamhet har en mycket viktig roll. Politiker och myndigheter har på senare år äntligen insett att föreningar och församlingar är värdefulla resurser i samhället, socialt och humanitärt.

Givmildhet och medmänsklighet är viktiga hörnstenar i varje välfungerande samhälle. Det är en central del av den värdegrund vi byggt vårt svenska samhälle på, baserad på kristen etik och västerländsk humanism. Det handlar om att visa solidaritet inte bara i ord, utan även genom enkel och praktisk handling. Och vi ser idag att det finns många människor som inte har det bra, som har det svårt och är i behov av hjälp. Det gäller i vår omvärld. Men vi ser även ökande behov i Sverige. De utsatta blir tyvärr allt fler.

Därför kommer här ett förslag, när knäcken har kokats, de flesta julklappar är inköpta och granen är tänd. Hur vore det att bjuda på några timmar av gemenskap därhemma för en ensam människa? Så här i helgtider är det kanske något av det finaste vi kan göra.

Hemmets Vän 23 december 2022

HEMMETS VÄN 23 DECEMBER 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Människor andas hopp
KD behöver hitta tillbaka till rötterna
Ryssland på väg att förlora kriget?
Krigets slut måste komma
Stor ökning av digitala bedrägerier mot äldre
Solkig bild av KD
Sverige behöver en läsarrörelse
”Jesusrevolution” skakar biosalonger
Organiserad brottslighet påverkar svensk politik
Sluta avhumanisera kvinnor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies