Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Varje psalm som älskas och sjungs är ett underverk"

Veckans nummer Publicerad: 2021-12-21 15:51

– Det som är så fantastiskt med psalmer är att man för en gångs skull får tillfälle att ta de riktigt stora orden i sin mun. Det skulle jag önska att kyrkan vågade göra mer, säger Ylva Eggehorn, poet, författare och själv psalmförfattare. Det blir ett samtal om språket, om självbiografier och inte minst om vår svenska psalmskatt.

Skrivit har hon gjort i hela sitt liv. Redan som trettonåring debuterade hon med Havsbarn (1963), men hon fick sitt genombrott 1970 med diktboken Ska vi dela. Ylva Eggehorn har varit kulturjournalist sedan 1970-talet, men framför allt är hon känd för sina dikter och psalmer. Just nu håller hon på med den tredje delen i en romansvit om sina egna minnen och erfarenheter – de första delarna hette Kvarteret Radiomottagaren och Liljekonvaljekungen. Hon har de senaste åren också varit involverad i ett lokalt teaterprojekt – ”Polhems underverk”, om den store uppfinnaren, banbrytaren som var 200 år före sin tid och som i sin ungdom bodde i trakterna av Sorunda utanför Stockholm.

Men det är psalmerna vi börjar tala om på telefon. Svenska Psalmboken håller just på att omarbetas, och strax före jul skapades en slags öppen brevlåda dit folk får skicka egna psalmförslag. Den nya psalmboken ska vara klar år 2026.

– Det kommer jag nog inte att göra, jag tror inte det, säger hon.

– Men jag räknar med att de kommer att använda en del av det jag har skrivit. Då finns det två böcker att leta i och det är den vanliga psalmboken som finns idag i kyrkorna. Plus ett tillägg som heter Psalmer i 2000-talet och som kom ut för drygt tio år sedan.

Vad tycker du om det här psalmarbetet? Går de rätt väg?

– Om man enbart bygger på att det ska komma insända bidrag, då tycker jag att man kanske har gett upp ambitionerna lite grann. Men det finns många vägar att gå. Det handlar om vilka som arbetar med det här urvalet. Jag vet faktiskt inte hur den sammansättningen ser ut, vad det finns för musikalisk och litterär kompetens – det kan ju bli bra i och för sig.

Läs mer i Hemmets Vän nr 51/52 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies