Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Som medmänniskor måste vi göra det vi kan för att hjälpa"

Veckans nummer Publicerad: 2021-12-21 15:47

– Det finns ett uppvaknande kring att vi måste göra det vi kan som medmänniskor, säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen i Göteborg, en ideell organisation som bedriver socialt arbete på kristen grund – huvudmän är 32 kristna församlingar i Göteborg med omnejd.

Det började på kajerna i Göteborgs hamn i början av 1900- talet. Där arbetade Emigrantmissionen för att lindra nöden bland alla de människor som samlats för att gå ombord på amerikabåtarna. När emigrantströmmen sinade fortsatte hjälpen till hemlösa och utslagna i stadens hamnkvarter runt Nordstan och kring Järntorget och 1952 bildades Stiftelsen Hjälp åt Hemlösa – Räddningsmissionen.

– Det var ett frikyrkligt initiativ som togs för att man såg att det fanns människor som var utsatta, säger Emil Mattsson, direktor för Räddningsmissionen idag. Hemlöshet och missbruk

– Det fanns inte heller något utbyggt välfärdssamhälle på den tiden utan många hamnade i hemlöshet och i missbruk. Man kan ana en slags social rörelse inom församlingarna som drogs igång då. Samma år, men inom Svenska kyrkan, drogs Stadsmissionen igång här i Göteborg. Det var en tid då den sociala nöden var stor efter kriget och kyrkorna eller enskilda kristna förstod att vi måste leva ut evangeliet. Man kunde inte bara sitta i kyrkorna utan måste ut bland folk, fortsätter han.

Idag är Räddningsmissionen ett brett arbete med mer än 30-talet olika grenar, 130 anställda och många volontärer, med 32 av Göteborgs församlingar bakom sig.

– Vi arbetar socialt på många olika sätt, men mer än så: Vi är också engagerade i olika typer av välfärdstjänster. Vi har till exempel precis startat en grundskola i ett utsatt område och vi bedriver också dagliga verksamheter och boendeverksamheter, fortsätter Emil Mattsson.

Läs mer i Hemmets Vän nr 51/52 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies