Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Frusna hjärtan kan värmas

Ledare Publicerad: 2021-12-16 14:27

Våra konsumtionsvanor förändras när vi handlar via datorn och internet. Med denna förändring försvinner något av julstämningen som är en dimension av jultiden. Inte bara innehållet i paketen räknas. Atmosfären som skapas kring planeringen av meningsfulla julgåvor är en viktig dimension. Det är glädjen för barn och vuxna när givaren ser mottagarens upplevelse av omsorgen bakom julgåvorna.

Jultiden 2021 oroas vi inte bara av pandemins restriktioner. Julbordens gemenskap för anställda uteblir och gräver djupa hål i restaurangernas ekonomi, när julfesterna bokas av på löpande band. Andra hot handlar om högre bensin- och matpriser och skenande energikostnader. Kylan, bristen på bostäder, den falska lockelsen från alkoholen och drogernas värld är andra källor till oro för många medborgare.

I detta breda scenario infinner sig den brännande frågan: Var finns vår förankring och trygghet? Den måste ligga bortom överdådiga julbord och granna paketinslagningar. Även bortom den stämningsfulla julbelysningen i våra fönster. Kan vi hitta svaren på vår existensiella ångest i en djupare förankring i frågorna kring livets mening och mål?

I ett historiskt perspektiv fanns knappast köphetsen innan jul för ett antal decennier eller århundraden sedan. Bristen på ekonomiska resurser satte gränser för överdåd av julgåvor.

Mitt i all vår oro måste det ändå finnas plats för den uträckta handen, det varma, givmilda hjärtat. Har vi tid att tänka på dem som saknar det allra mest grundläggande, tak över huvudet, rent vatten, en mättad mage och en trygg gemenskap – istället för krig och konflikter?

I alla tider har hotbilderna funnits där. Det idylliska stallet där Jesusbarnet föddes fanns i en tid kantad av övergrepp, mörker och hot.

Genom historien går rädslans tråd, som aldrig riktigt tycks brista. Där finns ständigt hoten mot barnen, bristen på mat för många, våld och förnedring av maktfullkomliga krigsherrar och i vår närmiljö från dem som kastat etiken över bord.

I vårt närområde mullrar vapnen från Putins Ryssland, när broderlandet Ukraina vill söka sig mot väst. En märkbar likhet till när sovjetiska myndigheter för 80 år sedan vägrade kommuner i Karelen att hålla val om eventuell anslutning till Finland. Våra svenska gränser hotas idag av överflygningar från Ryssland och spioneri mot svenska företag.

För 80 år sedan, just under den väntande jultiden, slogs tryggheten sönder av krigets förbannelser. Julen 1941 var allt annat än fridfull. I Stilla havet förlorade på någon timma 3 000 amerikanska soldater livet, när den amerikanska flottstyrkan vid Pearl Harbour anfölls av Japan. I Sverige gick tyska trupptransporter genom landet. Svenska järnvägsstationer utsattes för terrordåd när tåg sprängdes i luften.

Under svårigheter och nöd föds ofta också goda idéer. För oss har pandemin även skapat kreativa handlingar. Kanske vi också stärkts i vår gemenskap och omsorg i samhället? Materiella tillgångar kan vara en hjälp. Men att verkligen se varandra, ställa frågor om andras behov och förmedla hopp och trygghet, sådan omsorg kan födas i pressade situationer.

Vem vill du sträcka dig till denna jul med en extra gåva, ett besök? Är vi beredda till det? Är vi villiga att utvidga omsorgskretsen?

Hemmets Vän 16 december 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Människor andas hopp
KD behöver hitta tillbaka till rötterna
Ryssland på väg att förlora kriget?
Krigets slut måste komma
Stor ökning av digitala bedrägerier mot äldre
Solkig bild av KD
Sverige behöver en läsarrörelse
”Jesusrevolution” skakar biosalonger
Organiserad brottslighet påverkar svensk politik
Sluta avhumanisera kvinnor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies