Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vilket annat land håller på så här?

Veckans kommentar Publicerad: 2021-12-16 14:23

Det var en stämningsfull och vacker luciamorgon från Tällberg SVT sände i måndags. Klassiska luciasånger varvades med nyskrivet material. Medverkade gjorde elever från Musikkonservatoriet i Falun och en barnkör som stod för luciatåget. Det var genomarbetat, välproducerat och hög kvalitet.

Att SVT väljer att ändra i texten till Zacharias Topelius Julvisa, också känd som Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt, väcker därför förvåning och frågor. Det är ett medvetet val. I vers 1 ändras ”Guds ära” till ”ett ljus” och ”den konung jag har bett till gäst” blir ”den kärlek jag bett till gäst”.

Vers 2 hoppar SVT över, den talar om ”en kväll i ljus med Herrens ord”. I vers 3 byter man ut ”Du ende som ej skiftar om”, en rad om Guds oföränderlighet och nåd genom tidevarven, till ”den kärlek som ej skiftar om”. ”Min Herre och min konung, kom” ändras till ”med hoppet och med ljuset, kom”.

Jag undrar hur samtalet gick på produktionsbolagets planeringsmöten. De tycker om Topelius psalm, den har en tydlig nordisk klang i melodin, komponerad av Jean Sibelius, den finlandssvenska tonsättare som mer än någon annan kom att hjälpa finländarna att behålla och utveckla sin nationella identitet, inte minst under åren av rysk ockupation. Men att texten talar om Gud, om konungen som ska komma, att längta efter Guds ankomst – det passar sig inte för redaktörerna.

Det är inte särskilt troligt att den breda allmänheten reagerade på att Gud ströks bort. Julvisa av Topelius är inte en känd psalm. Men att ändra i texten säger något om förhållandet till svensk kulturhistoria och synen på vårt gemensamma kristna arv. Varför är vi, förlåt, varför är SVT så rädda? Hur kan att sjunga om Gud i teve en luciamorgon vara ett problem? Vad är skälet till att texten ändrats?

Logiken bakom beslutet blir lätt schizofren: Luciamorgonen är ett program som badar i landsbygdsromantik och ursvensk kultur. Det är folkdräkter, hästar, timrade stugor och i år spelmän från Dalarna. Samtidigt som allt detta finns med stryks Gud ur psalmerna, trots att den kristna kyrkan genom århundraden varit symbiotiskt sammanflätad med just den kultur som hyllas i varje kameravinkel.

Vilket annat land gör så här? I vilket annat land är public service rädd för sin egen kulturhistoria?

Gud är tillbaka, har det hetat i debatten de senaste åren. Frågan är om det stämmer. Rädslan för kristen tro är så stark att Gud plockas bort ur psalmer. Må vi i församlingarna mota detta genom att sjunga högt och frimodigt denna jul.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?
Ska frikyrkan betala för extremisterna?
Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies