Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Adventsljus eller Black Week?

Debatt Publicerad: 2021-12-09 15:42

Tydligen är julens budskap om frid på jorden ett stötande moment i denna sekulariserade tid. Det finns krafter som vill avskaffa ”God Jul” och ”Julfrid”. De ska ersättas med något innehållslöst, som inte leder våra tankar till det historiska fundament som julens firande vilar på. Vi är överösta av kommersialismens gränslösa erbjudanden. Efter spöken, masker och blodiga uttryck i Halloweenfirandet i november, blir vi dränkta i alla erbjudanden under ”Black Friday” och ”Black Week”. Kommersialismens företrädare har vissa problem att räkna. Hur många dagar innehåller en vecka? När börjar och slutar den?

Vi befinner oss i advent, som betyder ankomst. Ordet pekar mot Betlehem och Jesus födelse. Vi sätter upp stjärnor i våra fönster, som ska föra tankarna till Betlehemsstjärnan. Den vägledde de forskande vise männen från Iran/Irak till Jerusalem och Betlehem i deras sökande efter en nyfödd fridskonung.

Det utsatta ogifta paret Josef och Maria blev dramatiskt föräldrar till sin förstfödde son. Den makthungrige Augustus hade beslutat om en skattskrivning, som tvingade Josef och Maria ut på en farofylld och strapatsrik resa. De hittade inte någon plats i de överfulla värdshusen i Betlehem. Utan något härbärge fick de lägga sitt barn i djurens matbås i ett stall.

Det var sannerligen en Black Week, fast på ett helt annat sätt. Där fanns inget av den pockande kommersen och slit-och-slängmentaliteten. Men de välkända herdarna och vise männen bekräftade löftet som folket väntat på oerhört länge. Deras Black Week bröts av överväldigande ljus på stjärnhimlen och en änglakör, som inte var arrangerad av Betlehems köpmannaförbund.

Vår tid, om någon, behöver också höra det mångtusenåriga budskapet: ”Men natten skall vika där ångest nu råder … Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds inför dig som man gläds vid skörden, som man jublar när bytet fördelas. Oket som tyngde dem, stången på deras axlar, förtryckarens piska bryter du sönder, som den dag då Midjan besegrades. Stöveln som bars i striden och manteln som fläckats av blod, allt detta skall brännas, förtäras av eld. Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste” (Jesaja 9:1-6).

Trots vårt oerhörda ekonomiska överflöd i många länder i västvärlden, behöver vi påminna oss vad vi bygger vår trygghet på. Det är ljuset som skingrar mörkret. Det är en utsträckt hand till en medmänniska i behov av omsorg, som visst kan vara materiell, men också ord och handlingar av hjälp och tröst, hopp om nya möjligheter, trygghet bortom kommersialismens tomhet.

För, när alla julpaket är öppnade så kommer frågorna: Var detta allt? Såg jag min nästa? Kunde jag flytta fokus från min egen konsumtion för att materiellt, själsligt och andligt mätta någon annan människas behov?

Ingen önskar sig nya restriktioner i spåren av nya mutationer av covid-19. Men mitt i oron, smärtan, vår överansträngda sjukvård och socialtjänst, kan nya initiativ växa fram.

Den världsvida växande kyrkan Hillsong med mötesplatser på olika håll också i Sverige, kan inte fira sin stora julshow ”This is Christmas” i år. Men istället för att låta besvikelsen ta överhanden, satsar de nu extra resurser till många behövande familjer och människor runt om i Sverige. Frälsningsarmén, Svenska kyrkan och andra kyrkor är också kreativa med sina utsträckta händer.

Att i denna situation, med så många hotbilder, tro att utplånandet av God Jul, Julfrid och Gott Nytt År skulle kunna ersätta vad en del uppfattar som förlegade traditioner, det leder bara till ännu mer tomhet.

Ett enda, aldrig så litet adventsljus eller en Betlehemsstjärna i fönstret, har en förunderlig förmåga att väcka hopp och värme. Det kan fördriva det mest kompakta mörker, både fysiskt och själsligt.

Sverige vilar på ett fundament av tusen års ljusfest, frid och försoning. Det kan aldrig ersättas av hur många Black Weekveckor vi än skapar. Låt inte värme och gemenskap bytas ut till kommersiell tomhet. Låt oss använda vår längtan att glädja, lindra nöd och väcka hopp så att också dessa veckor i december blir nya möjligheter att visa generositet och omsorg istället för att försöka riva ner uråldriga traditioner.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sjukvården går på knäna
Den kristna tron handlar om frihet
Framgångsrik integration kräver god kommunikation
De mest utsatta får stå för notan
Grundbulten i livet: Var inte rädd
Förankra Sverige i de kristna värdena
Gör Sverige till humanitär stormakt
Den liberala demokratin attackeras
Hoppingivande tecken i mörk tid
Tidens tecken och tecken i tiden


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies