Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bör Sverige bojkotta vinter-OS i Peking 2022?

Ledare Publicerad: 2021-12-09 15:33

Nästa år är det dags för vinter-OS som ska arrangeras av Kina i Peking. I flera länder höjs nu röster för att bojkotta spelen på grund av Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Internationellt har 180 människorättsorganisationer ställt krav på detta.

Det pågår diskussioner inom den mäktiga G7-gruppen, världens största ekonomier. Ett av alternativen som diskuteras är en diplomatisk bojkott. Det innebär att idrottsmän och idrottskvinnor deltar i spelen, men att världsledare och diplomater uteblir från invigningen. Redan för en månad sedan tillkännagav president Joe Biden under en pressträff att han övervägde bojkott. Vita huset meddelar att man vill skicka en ”tydlig signal” om att kränkningar av mänskliga rättigheter inte kan fortgå i Kina. Den amerikanska regeringen väntas nu meddela en diplomatisk bojkott under veckan.

Zhao Lijian, talesperson för kinesiska utrikesministeriet, säger att en diplomatisk bojkott ses som en politisk provokation från amerikanskt håll och att det kommer att få tydliga konsekvenser. Vad kommer dessa konsekvenser att innebära?

Vad är då problemet? Jo, det handlar om systematiskt förtryck av den muslimska befolkningen i Kinas västra delar. Amnesty Internationals utredningar visar på enorma omskolningsläger, tvångsindoktrinering, hot och extrem övervakning. Omkring en miljon personer har enligt organisationen frihetsberövats i dessa så kallade omskolningsläger. Det handlar om uigurer, kazaker och andra muslimska grupper.

Frågan är givetvis extremt känslig, eftersom Kina är världens näst största ekonomi med omfattande internationell handel. När klädföretaget H&M tidigare i år sa sig avstå från att köpa bomull från Xinjiang-regionen, på grund av brott mot mänskliga rättigheter, blev företaget straffat på den kinesiska marknaden via olika typer av bojkotter.

Bojkott som åtgärd är inte något nytt. Det finns exempel på att OS har bojkottats tidigare, USA bojkottade exempelvis OS i Moskva 1980 efter Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

Det brukar sägas att idrott inte handlar om politik, utan om just idrott. Men när fotbolls-VM hålls i Qatar och vinter-OS hålls i Peking, två totalitära stater, väcks återigen frågan hur Sverige och andra länder ska förhålla sig.

Hemmets Vän 9 december 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Misströsta inte – pandemin snart över
Bjud någon ensam på gemenskap i jul
Frusna hjärtan kan värmas
Olyckligt kyrkomötesbeslut
Genomför en folkräkning nu!
Ta fram idrottsliken ur garderoben
Glöm inte de äldres situation inför valet
Flytta Sveriges Israelambassad
15000 döda i covid-19 – pandemin ännu inte över
Energikrisen utmanar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies