Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vem ska återvandra?

Veckans kommentar Publicerad: 2021-12-02 15:29

Ser verkligen Moderaterna och Kristdemokraterna vilket parti det är de har att göra med? Det är en betydande risk de tar när de syns och hörs tillsammans med Sverigedemokraterna och nu förhandlar statsbudgetar med. Det blev tydligt i veckan.

Det finns en intervju som Tidningarna telegrambyrå gjorde med statsepidemiolog Anders Tegnell från förra vintern där Tegnell säger att ”ingen såg det extrema komma”, trots att det kom filmer och bilder från norra Italien under mars 2020 och trots att svenskar som då kommit hem från alperna insjuknade i denna vid tiden nya virusinfektion, covid-19.

Det är som att tecknen på vad som höll på att hända, vad som väntade om hörnet, var ganska tydliga. Ändå reagerade man inte, eller var alldeles för senfärdig i sin respons.

Jag kom att tänka på dessa uttalanden i veckan när jag läste en intervju med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i Expressen (29/11). Han ombeds att kommentera statsministeromröstningen och säger då att statsminister Magdalena Andersson tolererats också av ”den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh”. Det är ett fullständigt häpnadsväckande uttalande av en ledande svensk politiker. Det går bra att vara sakpolitiskt oense med Kakabaveh som är förutvarande vänsterpartist, nu politisk vilde. Men hennes etnicitet, kurd, vad har det att göra med hur hon röstar i statsministeromröstningen? Hon är inte bara vänster, hon är inte ens etniskt svensk, tycks Åkesson säga.

Dagarna innan uttalandena i Expressen avslutade Sverigedemokraterna sina landsdagar i Karlstad. En fråga som gavs stort utrymme var frågan om återvandring. Jimmie Åkesson utesluter inte en statlig myndighet som har ”uppsökande verksamhet” i syfte att uppmuntra återvandring i ”vissa fall” när han får frågan från Sveriges Radio (24/11). Sverigedemokratiska riksdagsledamöter har också skrivit motioner under året om att personer med svenskt medborgarskap skulle kunna ta del av stöd för att återvandra. Problemet är att det finns många fruktansvärda exempel i Sveriges historia där staten kommer och ska ”hjälpa” medborgarna. Det har alltid funnits oönskade människor – frågan är bara hur de definieras, och vad staten sedan gjort med dem. Ta bara de svenska tvångssteriliseringarna – det är faktiskt bara Nazityskland som tvångssteriliserat fler oönskade människor, räknat i procent av befolkningen.

Är ”kurden Amineh Kakabaveh”, som är svensk medborgare, ledamot i riksdagen och 2016 vald till årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus, en person som enligt Sd borde bli uppsökt och föremål för återvandring?

Tecknen är tydliga, det går att se det komma. M och Kd kommer få problem med Sd i valrörelsen. De är inte ett parti som andra.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies