Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Hela Israel är min familj”

Veckans nummer Publicerad: 2021-11-25 17:05

– Jag tänker alltmer på att hela Israel är min familj, säger konstnärinnan Birgitta Yavari-Ilan på telefon från Jerusalem. Det är 50 år sedan hennes kalender ”Det finns en kärlek” kom ut första gången, och hon berättar om kärlekshistorien till Jerusalem och det samhälle där hon lever sedan 1973 – ett år efter att kalendern från början kom ut.

– Egentligen fanns kärleken till Israel där långt innan jag kom till tro, säger hon när vi talas vid på telefon.

Birgitta Yavari-Ilan berättar att hon sitter på sin balkong med utsikt över Jerusalems murar och Sions berg. Det är 45 år sedan hon fick möjligheten att bosätta sig i konstnärskvarteren Yemin Moshe som hon var med och rustade upp strax utanför gamla Jerusalems murar, med sin dotter och sina fosterbarn. Hon talar om att hon bor på promenadavstånd från Jaffaporten och även klagomuren, dit hon regelbundet kan bege sig.

Illustratör

Birgitta Yavari-Ilan, född Andersson 1944, gick en dekoratörsutbildning i Stockholm och studerade konst i USA. Hon var illustratör i veckotidningar som Femina och Damernas Värld, men också exempelvis franska Elle.

– Redan innan jag kom till tro identifierade jag mig med Israel, med det lilla Israel. Hur kunde de överleva krig på sex dagar (1967) och på det sättet få fira sabbat i fred? Det var så tydligt att där är Gud och det var dit jag skulle, säger hon.

Birgitta Yavari-Ilan har berättat tidigare hur hon första gången kom till Israel 1971 och hur hon 1973 packade sin blå folkvagn och flyttade till Israel med dottern och ytterligare en ung flicka. Från 1972 har det hunnit bli 15 färgstarka böcker med tydliga budskap, kalendrar och konst. Hon har också skrivit sånger och gett ut skivor, men också ljudböcker där hon berättar om sitt spännande liv med resor både till Persien och Kina, USA och Indien.

Vad hoppas du med din nya kalender?

– Som jag alltid har hoppats i allt vad jag gör, vare sig det är att måla, skriva eller när jag talar: Det är så viktigt att finna kontakten med Herren själv. Den som jag inte fick när jag växte upp men som jag längtade efter. Det kan vara en utmaning att leva i en judisk miljö, men man har tagit emot mig på ett sådant otroligt sätt. Jag har blivit placerad i gräddan av Jerusalem på historisk mark.

– Jag vill först och främst nå juden och israelen, det är här jag är och den jag är. Sedan vill jag gärna inspirera den kristna flocken som jag också är en del av. Jag identifierar mig så modigt jag kan och med det jag har fått, fortsätter hon.

– Konsten har ett sätt att tala, på samma sätt som musiken: på ett djupare sätt som når hjärtat. Det är vad kalendern talar om. Lägger jag då till ord som är andligt modiga och starka och poetiska så blir det ungefär som att ha en högtalare. Det budskap som jag har fått och som jag lever med är min gudstjänst, jag har alltid velat nå så många som möjligt, säger Birgitta Yavari-Ilan.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47 – 2021

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus
"En unik plattform för att lösa klimatfrågorna"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies