Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”

Veckans nummer Publicerad: 2021-11-25 17:05

Hur hanterar vi livet när det är tufft? Det är frågor som Cajsa Tengblad, hälsopedagog, yrkes-föreläsare, författare, låtskrivare och diplomerad coach har ägnat sig en hel del åt. Lagom till jul kommer en ny reflektionsbok med tankar för varje dag hämtade ur Bibeln, ”10 minuters paus” (Marcus förlag).

– Hälsa handlar om de verktyg vi har för att hantera utmaningarna i livet, säger hon.

Från början är hon utbildad friskvårdspedagog och hon har föreläst över hela Sverige och i Norden om sådant som hälsa, människovärde och att vara sann mot sig själv. Cajsa Tengblad beskriver sig själv som en ”norrlänning i exil” och nämner tre ord som kännetecknande för vem hon är: kreatör, inspiratör och entreprenör. Hon är egenföretagare sedan 2007 i företaget Cajsa Tengblad Education och har under många år jobbat mycket med ungdomar, bland annat som danslärare, projektledare och konsulent med inriktning på ungdomar.

”10 minuters paus”

Med åren har det också blivit mycket annat för Cajsa Tengblad – hennes nya bok 10 minuters paus är hennes sjätte bok och hon har också skrivit och gett ut sina egna sånger. Men en reflektionsbok gav hon ut redan för tio år sedan.

– Jag gillar inte att vara helt sysslolös. Men att göra något annat, att gå ut i naturen, sätta mobilen på ljudlöst och bara andas – det behöver vi alla. Den dagliga pausen var det som jag hoppas att den här boken ska hjälpa andra till. Att andas in och andas ut, utifrån det här lilla bibelstället, min reflektion och den lilla bönen och tips om andra bibelställen. En bok till hjälp att söka inåt och uppåt, sade Cajsa Tengblad redan då om sin bok.

Du skrev 5 minuters paus 2011 och tio år senare återigen en reflektionsbok – varför blev det en sådan bok från början?

– Jag är en aktiv person och fyrabarnsmamma som medvetet behöver försöka ge utrymme för vila och andrum i mitt liv. Skrivandet av 5 minuters paus började som ett kreativt projekt, då jag bestämde mig för att stanna upp och reflektera kring ett bibelord varje dag. Att mina reflektioner har fått betyda mycket för andra är jag väldigt tacksam för, säger hon idag.

– Min önskan är att min nya reflektionsbok, 10 minuters paus, ska hjälpa läsaren till livgivande pauser och nya upptäckter.

Tio år senare har livet förändrats – vad säger du om de här åren?

– Det har varit periodvis tuffa och utmanande år, då jag bland annat har gått igenom en skilsmässa med allt vad det innebär. Jag har periodvis mått riktigt dåligt och verkligen fått tillfälle att praktisera det jag föreläser och skriver om gällande hälsa och livsstrategier.

– Nu är jag förlovad med min nya kärlek Arne och vi har även köpt ett hus tillsammans, där mina två yngsta barn bor halva tiden. Eftersom Arne kämpar med cancer försöker vi ta en dag i taget och fylla varje dag med meningsfullhet och göra sådant vi tycker om. Vi skapar musik tillsammans och hoppas att vi ska få resa runt och dela med oss av tal, sång och musik som kan vara till tröst och uppmuntran.

Det har också blivit tio minuters paus istället för fem – varför kändes det viktigt?

– Jag tänker att vi behöver utmanas i att ge större utrymme för vila och återhämtning i våra liv. Och då känns 10 minuters paus som ett lagom utmanande steg.

Läs mer i Hemmets Vän nr 47 – 2021

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”Hela Israel är min familj”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus
"En unik plattform för att lösa klimatfrågorna"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies