Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Genomför en folkräkning nu!

Ledare Publicerad: 2021-11-23 16:19

Sverige är ett generöst välfärdsland. Men det är också ett land vars välfärdssystem idag utnyttjas av människor som inte har rätt till ekonomisk ersättning från samhället. Dessa så kallade välfärdsbedrägerier är systematiska. Och det är väl känt.

Södertälje kommun gjorde nyligen en genomgång av alla bidrag och ersättningar som kommunen betalar ut varje år. Omfattande bedrägerier upptäcktes. När genomgången var klar minskade kostnaden för dessa utbetalningar från 300 till 200 miljoner kronor. Bedragare hade alltså lurat till sig 100 miljoner årligen från Södertälje. Och detta är bara en av landets 290 kommuner.

En viktig förutsättning för dessa bedrägerier är på olika sätt förfalskade identiteter. Det kan låta märkligt, men ingen vet idag egentligen hur många som bor i Sverige. Därför har flera partier, till exempel Krist­demokraterna och Moderaterna, krävt att en folkräkning ska genomföras. Regeringen har dock sagt nej till dessa krav. Men i stället har näringsminister Ibrahim Baylan nu meddelat att landets katter ska märkas och registreras: ”För att öka skyddet för katterna vill vi nu underlätta för myndigheterna och de ideella organisationer som arbetar med katter att skilja ägda katter från katter som saknar ett hem”, säger näringsminister Ibrahim Baylan.  

Det är givetvis bra att staten värnar om katter och andra husdjur. Men kontrasten mot hur ovillig regeringen är när det gäller att ta reda på hur många människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd är minst sagt skrattretande.

Sveriges bristfälliga kontrollsystem är idag en dröm för organiserad brottslighet. Välfärdsbedrägerierna hotar hela vårt välfärdssamhälle på sikt. Och omfattande svart arbetskraft konkurrerar ut vit arbetskraft på många byggarbetsplatser och inom flera andra sektorer.

Genomför en folkräkning nu! Inför biometrisk data på pass och körkort och ge endast polisen behörighet att utfärda ID-handlingar. Biometrisk data har införts på ID-handlingar i många länder redan idag.

Hanteringen av de tillfälliga personnumren, de så kallade samordningsnumren, måste stramas upp. Och statliga myndigheter måste få dramatiskt ökade möjligheter att samordna register.

Dessa åtgärder skulle frigöra flera tiotals miljarder kronor som kan användas till dem som verkligen är i behov av stöd från välfärden.

Hemmets Vän

25 november 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Låt Skatteverket ta över ansvaret för passen
Omvändelse under galgen
Grattis pensionär – du är valets verkliga vinnare
Kampen måste fortsätta
Firande med djupa rötter
Varför är Löfven negativ till finländsk Natoansökan
Frihetens låga släcks inte
Kortsiktig svensk politik under 20 år
Alla ska ha rätt till samma vård
Verkligheten kommer att komma ikapp Putin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies