Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De ortodoxa har rätt – som vi firar så tror vi

Veckans kommentar Publicerad: 2021-11-25 16:09

Imorgon fredag startar julhandeln. Den konstgjorda, och liksom Halloween, från USA importerade högtiden Black Friday, nu även Black Week, infaller i år samma helg som första söndagen i advent. Visst är det märkligt att plastig amerikansk kultur ska överskugga både allhelgonahelgen och nu även första advent?

Det finns många skäl att avstå denna hysteriska konsumtion. Inte minst för det miljöavtryck saker vi köper gör. Frågan är också om vi behöver det vi köper eller om behovet är skapat?

Själv kommer jag inte att handla billiga prylar på Black Friday. Denna typ av riter – för det är väl så vi måste kalla dem, återkommande högtider med förutbestämda beteenden att följa – säger också mycket om oss som samhälle. ”Lex orandi, lex credendi” säger de ortodoxt kristna. Det är latin och uttrycket betyder ungefär ”så som vi firar, så tror vi”. Kort sagt: hur vi firar säger oss något om vad vi tror. När människor firar Black Friday genom att tillsammans trängas i gallerior och köplador, är det ett tecken på vad vi tror – vi tror att saker är viktiga, att de ger oss mening och tröst, och att om vi köper bara lite till så kommer vi få frid. Detta är förstås inte sant, men beteendet vittnar om vad vi tror.

Likaså är lågpriset ett problem. Är något ”för billigt” innebär det att någon annan har betalat. Det gäller både mat och varor. Om inte kostnaden läggs på priset och därmed betalas av konsumenten, då har miljön betalat i form av utsläpp, hög vattenförbrukning eller så fick den person som satte samman produkten för dåligt betalt. Det kommer finnas många varor imorgon som är billiga att köpa, men då är de dyra för någon annan.

Samtidigt är det viktigt att slå fast att all konsumtion är inte dålig. Att gynna småföretagare på hemorten, sin lokala lanthandel eller bonden som säljer ägg värpta på gården – det är både miljösmart, sunt och god konsumtion. En sådan konsumtion går i linje med en kristen helgelse. De val vi gör, om vi väljer att bli en del av köptvånget eller inte, om vi ”firar” konsumtionens dag eller inte, det säger något om hur vi tror. Jag tror inte på Black Friday eftersom jag inte firar den. Jag ska fira första advent på söndag istället.

Åke Hällzon

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Jag saknar Göran Persson
Rapporten från Södertörns Högskola överraskar positivt om muslimer
Hopp kan vända kurvan
Ge allt för lägren
Konfa lär dig vikten av heliga vanor
Dags att vi slutar vara rädda för gemenskap
Något har hänt
Protesterna visar på styrkan i staten Israel
Dramatisk påsk väntar i Israel
Muslimska bidrag kan bli slutet för kyrkor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies