Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ta fram idrottsliken ur garderoben

Ledare Publicerad: 2021-11-18 15:37

Vi höjer idrotten till skyarna för dess dramatik och spänning, men också sedan många år för sin fostrande betydelse för unga killar och tjejer. När det fungerar väl lär sig barn och ungdomar laganda, samarbete och mycket annat. Men med jämna mellanrum, och nu senast inom ishockeyn, ser vi en svart baksida av denna fostrande funktion. Unga killar och tjejer drömde om en idrottskarriär. Men många har varit utsatta för oerhört förnedrande behandlingar av äldre lagkamrater i sporthallarnas omklädningsrum. Detta har skett för att de ska ”härdas” och ”bli en i laget”. Uppenbarligen har det varit njutning, underhållning från fega lagkamrater, vilka drogs med av grupptrycket och inte vågade protestera.

”Vad är det som händer med män i grupp?” Det frågar sig SVT:s Italienkorrespondent Jeanette Wegerup, mångårig sportjournalist och författare, berättigat i en krönika i Expressen förra veckan. Frågan ställs med anledning av ytterligare rapporterade förnedrande invigningsriter som efter många år berättas. Männen hamnar i fokus, även om det finns solkiga exempel också inom kvinnoidrotten.

Men vem vågar protestera och bli svartlistad av fega klubb-kamrater när ledare, föräldrar och andra vuxna blundar och tiger? Vilken ungdom, som drömmer om idrottsliga framgångar, vågar komma hem och berätta för föräldrar om förnedrande invigningsriter bakom stängda dörrar i omklädningsrummen? Det har funnits, och finns på vissa håll kvar, en osund kultur i den ädla idrottsvärlden. De vattentäta skotten är fortfarande för starka mellan idrottsliga fritidsaktiviteter och trygga relationer till föräldrar och syskon, för att de drabbade ska våga berätta.

Mikael Renberg, expertkommentator på SVT Sport, talade ut i helgen i samband med att Tre Kronor vann Karjala Cup. ”Vi var ett gäng unga killar som gjorde väldigt fel”, säger han i ett nyhetsmeddelande. Han vill se en diskussion om den dåliga kulturen istället för att pricka enskilda personer.

Debatten har pågått länge och skär rakt igenom idrotten, från elitnivå till den lokala idrottsutövningen i klubbar och föreningar. Detta är en fråga för ledare och styrelser inom flera olika idrottsgrenar. Och den gäller tyvärr också vissa föräldrar som stöder och hejar fram sina barn till idrottsliga framgångar.

Etiken och moralen måste finnas som en röd tråd genom hela idrottsvärlden. Föräldrar kan, och ska med all rätt, glädja sig åt sina barns idrottsliga framgångar. Men aldrig på bekostnad av utslagsmekanismer, förakt för andra. Det finns tyvärr föräldrar som uppträder helt vidrigt på idrottsläktare för att heja fram sina barn och sitt lag. Det gäller också lagkamrater, som ser mellan fingrarna och rent av njuter av att någon i laget förnedras.

Idrottsföreningars ledare och styrelser måste ha så mycket civilkurage att de vågar höja sin röst och säga ifrån. Men vågar man inte protestera när ruttna handlingsmönster fortplantas, då är det inte mycket värt med den ädla idrotten. Hur mycket av unga människors värde och framtidshopp ska offras på idrottsarenornas prispallar?

Det är dags för en bred och djupgående granskning av hur det ser ut bakom kulisserna! Hur förvaltas människovärdet inom idrottsvärlden? Det hedrar framgångsrika före detta idrottsutövare som nu tar bladet från munnen. Liken i garderoben måste släpas ut och kastas på soptippen. En ny anda av heder behöver genomsyra all idrott.

Hemmets Vän 18 november 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies