Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ska barn få välja sitt kön?

Veckans kommentar Publicerad: 2021-11-18 15:33

Regeringen vill förändra lagstiftningen för könsbyte. Ett förslag är skickat till Lagrådet för granskning. Förslaget innebär bland annat att 12-åringar ska kunna byta juridiskt kön, med vårdnadshavares medgivande. Någon medicinsk undersökning eller kontakt med sjukvården krävs inte.

Det är inte första gången regeringen lägger förslag i detta härad. Redan 2018 lades förslag om att 15-åringar skulle få genomgå könskorrigerande ingrepp. Dåvarande ministrarna Bah Kuhnke (MP) och Strandhäll (S) skrev att ”andra länder har sprungit om Sverige med en mer modern lagstiftning”. Efter kraftig kritik drogs förslaget tillbaka.

Nu är det dags igen. Denna gång handlar det inte om kirurgi, utan om vad som benämns som juridiskt kön; en person kan helt enkelt ändra sitt personnummer och ska därefter benämnas som sitt nya kön.

Tunga remissinstanser är negativa till förslaget. Svensk barnläkarförening ”avråder kraftigt”. BUP på Karolinska Universitetssjukhuset avstyrker. För att nämna några.

För den breda allmänheten måste detta förslag uppfattas som vansinne. Ändå riskerar förslaget få stöd i riksdagen. MP, S, C och L ser i dagsläget ut att vara för förslaget.

Att uppleva sig vara född i fel kropp benämns med en medicinsk term könsdysfori och diagnosen har tydliga samband med neuropsykiatriska diagnoser, till exempel adhd och autism. Antalet diagnosticerade fall av könsdysfori bland flickor har ökat med 1 500 procent sedan 2008. Det finns idag ingen vetenskaplig förklaring till denna lavinartade ökning.

Barn och tonåringar är under utveckling – att öppna upp för denna typ av förändringar för barn är helt fel och saknar stöd hos den breda allmänheten.

Bakom förslaget finns en akademisk diskussion som ifrågasätter indelning i män och kvinnor.

När Vårdguiden 1177 konsekvent tog bort ordet ”kvinna” i samband med graviditet och förlossning var det en konsekvens av denna akademiska diskussion. Och det är en mycket extrem hållning.

Den bakomliggande frågan skulle jag formulera så här: Är kvinna något som hälften av Sveriges befolkning är – eller är det endast en social konstruktion? Och om detta endast är en social konstruktion, vad innebär det för jämställdhetskampen? Ska en biologisk pojke, som byter sitt juridiska kön till flicka, plötsligt dela omklädningsrum med flickor under idrotten i skolan? Och ska män, som uppfattar sig som juridiska flickor, få ställa upp och tävla mot kvinnor i friidrott i OS och VM?

Följdfrågorna utan svar är många. Regeringen bör tänka om – igen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Ohållbart att kyrkor argumenterar mot vaccinpass
Hjälp mammorna ta ansvar för familjens storlek
Vilket annat land håller på så här?
Inte så noga med levernet längre
Vem ska återvandra?
De ortodoxa har rätt – som vi firar så tror vi
Jag längtar efter en kyrkans Magdalena
De spår vi lämnar efter oss
Bättre moral efterfrågas
Sätt stopp för barnhemmen


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies