Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

L: Kan inte sänka skatten på utsläpp

Veckans nummer Publicerad: 2021-11-18 15:29

Liberalerna ingår inte i budgetuppgörelsen som M, KD och SD har presenterat. En avgörande orsak är den sänkta bensin- och dieselskatten.

– Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant, säger Anna-Lena Johansson (L) som sitter i partistyrelsen.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari känner en stolthet i dag.

– Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) har gått ihop och presenterat ett gemensamt budgetförslag i hopp om att utmana regeringens budget.

I förslaget ingår förstärkningar av rättsväsendet, sänkt skatt på arbete och pensioner, utbyggd laddinfrastruktur och pengar till fler vårdplatser. Dessutom föreslås sänkt bensin- och dieselskatt med 50 öre per liter från 1 maj 2022.

Liberalerna satt med i diskussionerna om budgetförslaget men ställde sig utanför.

”Är helt rätt”

Enligt partiledaren Nyamko Sabuni finns flera bra delar i förslaget men hon tillägger: ”Vi ser inte att nu isolerat gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp som rätt väg framåt när klimatarbetet i stället måste accelerera. Det finns helt enkelt bättre sätt att både stärka landsbygden och säkra klimatarbetet.”

Romina Pourmokhtari ser behov av kompromisser i ett jämnt politiskt landskap men talar om att L måste veta sitt värde. Hon tycker att partiet gör helt rätt i att ställa sig utanför överenskommelsen och gå fram med sin egen budgetmotion.

– Jag tror Liberalerna gör helt rätt i att sätta principiella gränser i frågor som är väldigt viktiga. Man kan inte i ena stunden sitta i en regering som arbetar progressivt för bra klimatskatter och en omställning, och i andra stunden rösta igenom en budget till att göra det motsatta.

– Eftersom M-, KD- och SDbudgeten så isolerat vill gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp så är det helt rätt enligt mig att som ett liberalt parti som tar stor heder i att vara klimatpolitiker inte gå med på det, säger hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
”Hela Israel är min familj”
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus
"En unik plattform för att lösa klimatfrågorna"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies