Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Det afghanska folket behöver världens stöd"

Veckans nummer Publicerad: 2021-11-18 14:31

Det har gått några månader sedan talibanerna tog över Afghanistan samtidigt som amerikanska och europeiska trupper lämnade landet efter 20 års utländsk kontroll i slutet av augusti. En av dem som under många år arbetat både i Afghanistan och Pakistan är Suleman Manzoor i hjälporganisationen Rapha Mission International. Han berättar hur situationen eskalerat de senaste månaderna.

– Jag sörjer med det afghanska folket, man skulle ha hjälpt dem att stå på egna fötter och bygga upp en stat som fungerade istället, säger han.

Rapha Mission International har ett etablerat arbete sedan många år främst i Pakistan men har också arbetat mycket i Afghanistan. Suleman Manzoor berättar att de fanns där under tio, femton år och borrade brunnar och har sedan hållit kontakten och stöttat pastorer i gränsområdena.

– Under den här senaste resan som jag gjorde hade jag runt 40, 50 medarbetare som arbetade för att distribuera mat och andra förnödenheter och även servera mat åt hundratals familjer på flykt, säger han.

Trots att Pakistan officiellt har stängt gränserna för afghanska flyktingar möter han och hans medarbetare många familjer på flykt, och han berättar om rädsla, oro och om många med traumatiska upplevelser i bagaget.

Utsatta minoriteter

– Minoriteter är väldigt utsatta just nu. Särskilt kristna och hazarer. Talibanerna går från hus till hus och söker efter dem. En del av dem dödas direkt. Vi mötte nu många änkor med små barn som också berättade hur talibanerna hade sökt i husen efter pojkar och flickor som de använder för olika syften.

För att sälja dem som slavar?

– Ja, de använder också pojkar i sexuella syften, inte bara flickor. Det kallas bacha bazi. Talibanerna menar att det inte är någon synd att använda pojkar och flickor av annan religiös tillhörighet på det sättet, det är inte emot islam, fortsätter Suleman Manzoor och berättar hur papporna dödats eller försvunnit först.

Många kommer till tro

Många kristna är drabbade, men det gäller också muslimer som arbetat för utländska organisationer eller företag. Likaså olika folkgrupper, som exempelvis de shiamuslimska hazarerna.

– Jag tror att över en miljon människor har kommit till tro i Afghanistan under de senaste 20 åren. Innan dess tror jag knappt att det fanns några kristna. När vi kom dit från början kunde vi räkna de kristna vi mötte på ena handens fingrar. Det var den minst nådda regionen i världen. Idag blir många afghaner kristna, vare sig de är i Afghanistan eller någon annanstans i världen.

– För några år sedan fanns tre, fyra miljoner afghaner på flykt i Pakistan, och till att börja med fick de hjälp från väst. Men så drogs det stödet in, hjälporganisationerna försvann och lämnade över åt Pakistan att ta hand om människorna. Flyktingarna blev en börda för landet, säger Suleman Manzoor.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
”Hela Israel är min familj”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus
"En unik plattform för att lösa klimatfrågorna"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies