Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Köld och hunger väntar Afghanistans befolkning

Veckans nummer Publicerad: 2021-11-18 14:28

– Inget krig varar för evigt, förr eller senare kommer varje enskilt krig att ta slut. Men det gäller att hålla ögonen på utvecklingen och att inte backa från sådant som kvinnors rättigheter exempelvis, säger Klas Bjurström, Svenska Afghanistankommittén, i ett samtal om Afghanistan just nu.

Två, tre månader efter att talibanerna tog över i Afghanistan är situationen tillfälligt lugnare, men framtiden är oviss. Alltfler lever under fattigdomsgränsen och talibanerna har svårigheter att betala bland annat den el man importerar från framförallt centralasiatiska länder i norr. Och samtidigt som vintern är i antågande har många länder fryst biståndsmedlen.

– Att det gick så snabbt för talibanerna att ta över när de utländska trupperna lämnade landet, det var överraskande, säger Klas Bjurström, strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén (SAK) när vi talas vid på telefon.

– Men man måste se det ur ett längre perspektiv: I drygt tio år har talibanerna varit en konstant motkraft och stått emot staten på landsbygden. De har kontrollerat ungefär 10 procent av alla distrikt. Men samtidigt har de varit väldigt starka även på många andra ställen. Och för varje år som gått har de tagit några fler distrikt, fortsätter han.

Började med enkla distrikt

– När USA förklarade att de skulle lämna tog talibanerna de enklare distrikten först och fick soldaterna och militären där att ge upp och lägga ner sina vapen mot att de fick fri lejd hem. När några distrikt hade gjort så såg andra det som en lösning, och snart föll distrikten snabbare och snabbare. Det var därför det accelerade så snabbt på slutet.

– Talibanerna har också väldigt tålmodigt förberett det här. För tio år sedan började man även tydligare etablera nästan en parallell förvaltning ute i landet. Man utsåg ansvariga för hälsovården i alla provinser, man utsåg egna ansvariga för skolor i alla provinserna. På det sättet kunde de i viss utsträckning ta äran för att det fanns exempelvis telekommunikation, hälsovård eller annat i olika provinser. Man har inte känt att man behövde kompromissa, man visste att förr eller senare måste USA lämna landet, fortsätter Klas Bjurström.

Läs mer i Hemmets Vän nr 46 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Pandemin långt ifrån över – femte våg ”blixtsnabb”
”10 minuters paus känns som en lagom utmaning”
”Hela Israel är min familj”
L: Kan inte sänka skatten på utsläpp
Dagostars krav på Andersson: Höj pensioner
”Det afghanska folket behöver världens stöd"
Humanitär katastrof hotar vid gränsen
Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal
Linde: "Hårdaste medel" krävs mot Belarus
"En unik plattform för att lösa klimatfrågorna"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies