Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Glöm inte de äldres situation inför valet

Ledare Publicerad: 2021-11-11 16:05

Under helgen som gick valde Socialdemokraterna Magdalena Andersson till ny partiledare, och i skrivande stund pågår processerna i riksdagen rörande en ny statsminister och hanteringen av statsbudgeten för 2021. Ingenting är ännu helt klart. Det mesta tyder dock på att riksdagen kommer utse Magdalena Andersson till Sveriges nästa statsminister.

Hon blir då Sveriges första kvinnliga statsminister – vilket är en mycket viktig milstolpe för jämställdheten.

Med mindre än ett år kvar till valet vänds nu uppmärksamheten till vilka frågor som valet kommer att handla om. Integration/invandring är den ena och trygghet/brottslighet den andra av de två frågor som oftast omnämns i olika analyser om de centrala valfrågorna.

Men det är viktigt att lägga till en tredje central fråga, situationen för de äldre medborgarna i landet.

Sverige har redan idag en stor äldre befolkning i internationella jämförelser och gruppen pensionärer ökar för varje år. I grund och botten är detta positivt – det beror ju på att vi är friska och lever längre. Statistik visar att det finns stora grupper pensionärer med en förhållandevis god ekonomi och bra hälsa.

Samtidigt finns det oroande tecken.

I Sverige är pensionsåldern, alltså hur gamla vi är när vi går i pension, bland de högsta inom EU. Och politikerna säger att vi förväntas arbeta ännu högre upp i ålder under kommande år. Samtidigt växer nu gruppen fattigpensionärer, de som har de lägsta nivåerna av ersättning.

Pensionssystemet gjordes om på 1990-talet, syftet sades vara att det skulle bli mer robust, vilket kan låta bra. Men i praktiken betyder det att systemet betalar ut lägre pensioner än tidigare.

I praktiken behöver många medborgare kompletterande tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar för att säkra en god ekonomi på ålderns höst.

Idag ser vi också betydande kvalitetsbrister inom äldreomsorgen. Detta blev smärtsamt tydligt under våren 2020 när covidpandemin skördade tusentals dödsoffer inom särskilda boenden i Sverige. Hygienrutinerna och personalens kompetens visade sig i många fall otillräckliga och det rådde länge akut brist på hygienutrustning. Så ska det inte behöva vara i ett rikt välfärdsland som Sverige.

Pensionärer är en växande grupp. En röststark grupp! Och en grupp att räkna med. Hur blir det med äldres ekonomi? Hur blir det med sjukvård och omsorg närmaste åren? Vilka är ansvariga?

Dessa frågor behöver besvaras i valet 2022. Tydliggör fördelningen mellan riksdag, regioner och kommuner – samtliga uttaxerande och styrande enheter har del i ansvaret för landets äldre.

Hemmets Vän 11 november 2021

HEMMETS VÄN 11 NOVEMBER 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Allvarligt när rysk propaganda når USA
Bordsbön i kristen förskola godkänns
Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies