Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Jag längtar efter en kyrkans Magdalena

Veckans kommentar Publicerad: 2021-11-11 16:00

I veckan har förhandlingarna mellan Vänsterpartiet, Centern och Socialdemokraterna varit intensiva. Stefan Löfven kunde inte avgå innan allt var klart, och för att nyvalda Magdalena Andersson skulle, som det heter, tolereras av riksdagen och inte få en majoritet ledamöter emot sig, behövde Vänstern och Centern bli nöjda och därmed rösta gult – det vill säga lägga ner sina röster i en statsministeromröstning.

För Socialdemokraterna är Magdalena Andersson en drömledare. Efter att ha lyssnat till hennes linjetal på Socialdemokraternas kongress står det klart att hon är ett alldeles lysande val. Stefan Löfven var en svag talare, retoriskt rörig, svårlyssnad och otydlig. Magdalena Andersson är hans motsats. Hon är tydlig, passionerad och påläst. Det märks att hon är akademiker och har på fötterna när hon uttalar sig. Magdalena Andersson brinner.

Talets kärna handlade om att Socialdemokraterna under hennes ledning ska återta kontrollen: Nu ska vinstutdelning i skolan bort, hemtjänstföretag kontrolleras och privat omsorg stävjas. Andersson vill att politiken, läs Socialdemokraterna, ska kunna styra samhällsutvecklingen mer än vad den gjort. Man tycker sig ha identifierat en längtan efter en starkare stat.

Det finns en enorm energi kring Magdalena Andersson. Att döma av reaktionerna i salen på Svenska Mässan har den självsäkerhet hon utstrålar spritt sig i partiet. Hon avslutade med att säga att ”framtiden har valt oss”, med andra ord, tiden har kommit ikapp Socialdemokratin.

Att lyssna när Andersson entusiasmerar partifolket, känna hennes passion, väckte hos mig frågan hur vi i kyrkan nu ska ta oss an framtidens frågor. Vem leder svensk kristenhet idag? Vem kan tillhandahålla glöden, passionen och samtidigt personligen bottna i det kristna budskapet? Magdalena Andersson var ett med sin rörelse i rummet. Stämningen var uppsluppen och samtidigt full av allvar, de frågor som togs upp berörde personligt och gemensamt. När får vi se det i en kyrka?

Jag längtar efter att det skulle kliva fram en kyrkans Magdalena Andersson och med samma självklara glöd och passion tala om att Gud finns och kan personligt möta var och en av oss. Evangeliet berör personligt och gemensamt och förvandlar hela människan. När svensk kristenhet hittar sin Magdalena Andersson kommer bänkarna fyllas. Var finns hon?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Lita till Gud i stormen
Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies