Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"En unik plattform för att lösa klimatfrågorna"

Veckans nummer Publicerad: 2021-11-11 15:49

Hur ska världen hantera klimatförändringarna? Och kommer COP26 att lyckas i de delar där Parismötet 2015 misslyckades? Det är frågan inför de sista dagarna av det stora klimattoppmötet i Glasgow. Bland tiotusentals besökare fanns också Johannes Widlund och Mikael Jägerskog från biståndsorganisationen PMU på plats under helgen:

– Ska man säga det kort så är vi här för att våra partners runt om i världen redan lider av klimatkrisen, säger de.

– De årliga COP-mötena är det bästa forumet vi har för att enas om hur vi ska lösa klimatkrisen. Här möts världens ledare, civilsamhälle och företag. Det skapar en unik plattform för att enas om hur vi kan möta den här enorma utmaningen, säger Mikael Jägerskog, avdelningschef för policy, påverkan och lärande på PMU.

– Vi känner att vi måste finnas på plats för att vara röster för vårt nätverk och vara med där det händer, både för att lyssna och rapportera hem men också för att lära oss så mycket som möjligt, fortsätter Johannes Widlund, miljörådgivare på PMU.

Vi talas vid på videolänk från Glasgow. Under dagarna på plats möter de både andra biståndsorganisationer, kyrkor och andra grupper och deltar både i seminarier och de demonstrationer som arrangeras exempelvis av Fridays for Future, där svenska Greta Thunberg är en av de mest omtalade talarna.

Ur ett biståndsperspektiv

– PMU har jobbat länge med miljöfrågorna, men vi satsar på de här dagarna därför att våra partners ofta blir de första som märker av klimatförändringar. Ur ett biståndsperspektiv går det ofta redan ihop med mycket av det vi gör. Klimatkrisen drabbar, liksom andra kriser, alltid de mest utsatta först, fortsätter Mikael Jägerskog.

I många av de här länderna är det inte myndigheterna man i första hand vänder sig till, utan många vänder sig till kyrkorna för att få hjälp, eller hur?

– Absolut är det så. Det är det som är så häftigt, att så många av PMU:s partners är kyrkonätverk. Vi finns representerade ute i de små byarna där det knappt finns någon form av myndighet att vända sig till. Det finns ett gräsrotsperspektiv som är väldigt viktigt i vårt arbete, säger Johannes Widlund.

Klimatmötet är uppdelat i två områden eller zoner – den blå zonen, där de officiella förhandlingarna pågår mellan de mer än hundra länderna som deltar i klimatmötet, och den gröna zonen, där forskare, företag och organisationer möts för att uppmuntra gräsrotsengagemang i klimatfrågan. Jag frågar vilka intryck de fått hittills.

– Det händer saker hela tiden här. Det är många kyrkor som är här men också många andra. Det är väldigt viktigt att möta och samverka med alla möjliga aktörer. Vi har ett antal olika chattar åt olika håll och vi blir inbjudna till olika saker, säger Mikael Jägerskog och Johannes Widlund fortsätter:

– Varje dag på COP har ett tema, och idag (fredag) är det Youth Empowerment, det är liksom de ungas dag. Det kommer att uppmärksammas genom flera event och inte minst genom en marsch med Greta Thunberg med flera.

Det är många kyrkor närvarande på klimatmötet i Glasgow, men vilket avtryck ger det? Hur märks det?

– Det finns flera sätt att påverka. Det kan handla om att man gör gemensamma ekumeniska uttalanden till delegater, det kan vara på nationell nivå, europeisk nivå eller FN-nivå.

– Det handlar också om hur vi som aktörer agerar. Vi måste göra hemläxan, vi måste bidra i klimatfrågorna. Vi kan använda kyrkans språk mer för att mobilisera kyrkor globalt för klimatet. Vi kan absolut göra mycket mer, svarar Mikael Jägerskog.

Läs mer i Hemmets Vän nr 45 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Expert: Ryssland bereder sig på en lång konflikt
Ljusglimt: Kurvan kan vika om några veckor
Spända samtal mellan USA och Ryssland
"Demokratin i Sverige är stabil"
De evakuerades till USA
"Tusentals barn far illa i alkoholtyngda hem"
Mamma och pappa avgörande för skolvalet
Tusentals brott på gangsterchatten Sky
"Varje psalm som älskas och sjungs är ett underverk"
"Som medmänniskor måste vi göra det vi kan för att hjälpa"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies