Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Flytta Sveriges Israelambassad

Ledare Publicerad: 2021-11-04 16:39

Det brukar sällan bli internationell uppmärksamhet när en nation flyttar sin ambassad i ett annat land. Utom när så sker i Israel. Då USA i maj 2018 flyttade sin ambassad från Tel Aviv till Israels huvudstad Jerusalem fick det stor internationell uppmärksamhet. Till och med Sveriges regering kallade flyttningen ”en katastrof”. USA:s etablering av sin ambassad i Jerusalem ledde till stora protester och oroligheter längs gränsen till Gaza. Över 50 personer dödades och 1200 skadades.

Om en dryg vecka, 12-14 november, håller Kristdemokraterna riksting i Norrköping och KD:s partistyrelse stöder en motion att Sverige ska flytta sin ambassad till Jerusalem. Sedan USA fattade sitt beslut om ambassadflytt har ett flertal länder följt efter.

Egentligen är det märkligt att andra länder lägger sig i var ett land placerar sin ambassad. Judarna hävdar ju att Jerusalem sedan 3 000 år är landets historiskt rättmätiga huvudstad, även om kringliggande nationer i Mellanöstern och en del andra länder i världen inte delar den uppfattningen.

Knappast i något annat land har det hänt att andra nationer haft synpunkter på när ett land anser att deras nation historiskt sett etablerades. I Sverige skulle vi med förvåning reagera om Norge eller Danmark eller USA skulle ifrågasätta när vårt lands historia inleddes och vi blev en självständig nation. Och ännu märkligare vore det om andra länder protesterade mot att vi anser Stockholm vara vår huvudstad.

Men beträffande Israel gäller uppenbarligen andra principer. Då lägger sig andra nationer mycket högljutt i frågan. Med nu utökade diplomatiska förbindelser mellan Israel och flera nationer blir det svårare att ifrågasätta när Israels nationsbildning skedde.

När nu Kristdemokraterna på sitt riksting ska behandla frågan konstaterar partistyrelsen att Sverige bör driva på för en gemensam linje inom EU i frågan. Men man skriver samtidigt att en flytt av den svenska ambassaden kan ske innan en gemensam EU-linje är på plats. Partiets utrikespolitiske talesperson, tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, har gjort ett berömvärt arbete för förbättrade relationer mellan Israel och Sverige.

Knappast tog väl USA kontakt med andra nationer och frågade vad de anser om landets ambassadflytt i Israel. Varje nation måste ju självständigt kunna fatta beslut också i en sådan fråga, även om det kan vara internationellt laddat i vissa fall.

För Sveriges del har det varit mer eller mindre otänkbart med en svensk ambassadflytt i Israel sedan Stefan Löfvens regering tillträdde 2014, trots att Sverige i decennier haft goda relationer med Israel, bortsett från nedfrysningen av relationerna åren 2014 till 2021 på grund av förra utrikesministern Margot Wallströms klumpiga agerande.

Palestinierna tillhör väl dem som inte jublar i denna fråga. Men det får inte påverka diplomatiska beslut eftersom Israel som stat godkändes av FN 1948.

Med de nyligen upptinade relationerna och utrikesminister Ann Lindes besök i Israel, kanske också frågan om var Sverige ska placera sin ambassad kommer i ett annat läge. Vi har hukat för länge för omgivande länders reaktioner i denna fråga.

Visst kan diplomatiska relationer mellan länder försvåras om man oreflekterat fattar beslut som kan få internationella effekter. Men det måste samtidigt finnas en väg bort från ängslighet, när det handlar om att värna synen på ett land som Israel och dess behov av säkra och trygga gränser.

Hemmets Vän 4 november 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Låt Skatteverket ta över ansvaret för passen
Omvändelse under galgen
Grattis pensionär – du är valets verkliga vinnare
Kampen måste fortsätta
Firande med djupa rötter
Varför är Löfven negativ till finländsk Natoansökan
Frihetens låga släcks inte
Kortsiktig svensk politik under 20 år
Alla ska ha rätt till samma vård
Verkligheten kommer att komma ikapp Putin


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies