Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Äntligen tinar relationerna till Israel

Debatt Publicerad: 2021-10-21 16:06

Måndagens officiella möte i Jerusalem mellan Sveriges utrikesminister Ann Linde och Is­raels utrikesminister Yair Lapid markerade en glädjande nystart efter sju års bottenfrusna relationer mellan Israel och Sverige. Vår utrikesminister Ann Linde förklarade i radions P1 i måndags att det har varit hög prioritet för henne att arbeta för en normalisering av relationerna. Vi vill tro hennes ord. Det senaste halvårets handlingar lovar gott.

Att döma av Ann Lindes engagemang efter telefonsamtalet med Israels utrikesminister Lapid i somras och hennes besök i Israel i måndags, visar att hon är angelägen. Sverige har ett tungt vägande arv att upprätthålla och vidareutveckla goda relationer med Israel. Genuint varma diplomatiska relationer behövs mellan Sverige och många länder. Det gäller i högsta grad krutdurken Mellan­östern, där Israel finns som den enda demokratin.

Förra utrikesministern Margot Wallströms agerande visade, förutom Stefan Löfvens regerings erkännande av Palestina som stat efter valet 2014, en ofattbar brist på fingertoppskänsla hur man hanterar diplomatiska relationer. Palestiniers lidande och utsatthet får inte glömmas. Men det ska inte behöva ske på bekostnad av frusna relationer till Israel.

Sveriges initiativ till konferensen mot antisemitism i Malmö förra veckan var betydelsefullt. Stefan Löfven lämnar i den frågan en god eftersmak när han nu överlåter regeringsansvaret.

Då länder och politiska ledare möts och kan sitta ner vid samma bord i samtal har man kommit en bra bit på väg att försöka förstå nationers olikheter. Man behöver inte tycka lika i alla frågor, men när man bedriver skyttegravskrig istället för att försöka samtala och förstå varandra, skapas inte fred och försoning i världen.

Utrikesminister Ann Linde uttryckte tydligt att Sverige är angeläget att i ord och handling visa sitt stöd för Israels rätt till trygga och säkra gränser med sina grannar i Mellanöstern. Israel har gjort imponerande insatser de senaste åren för att bygga normaliserade relationer med flera arabstater. Dessa strävanden betonade också Sveriges utrikesminister vid sitt besök i Jerusalem i måndags.

Raul Wallenbergs heroiska insatser att rädda tusentals judar undan Hitlers koncentrationsläger får inte bara vara en fråga för historieböckerna. Kampen mot antisemitism måste föras tydligt och konkret också idag när antisemitismen sprids som en farsot på alla möjliga nivåer.

Frågan om mänskliga rättigheter och försvaret av människovärdet får inte bli en pappersprodukt som inte leder till konkreta handlingar. Det gäller absolut också Sveriges stöd till nationen Israel, men även för judar runt om i världen och inte minst i Sverige. Det som hänt under decennier, speciellt i Malmö, och de extrema kostnader som judar i Sverige fått lägga ut för sin säkerhet, måste uppmärksammas och värderas mycket mer. Alla medborgare i Sverige, oavsett nationellt ursprung och kulturell bakgrund, ska kunna känna sig trygga och säkra i Sverige. Det gäller i hög grad också den judiska befolkningen. Det som hände judar under andra världskriget får aldrig glömmas. Vad som händer judiska medborgare i Sverige idag, och speciellt i Malmö, ger anledning till särskild uppmärksamhet och insatser.

Genom åren har socialdemokratiska regeringars stöd till Israel och judar varierat från varmt engagemang till tydligt ointresse för deras utsatthet. Och allt som hänt i relationerna de senaste decennierna visar att Sveriges stöd till Israel och judiska medborgare inte alltid varit tydligt och genuint.

Förhoppningsvis är Ann Lindes besök i Jerusalem och mötet med Israels utrikesminister och Israels president inte bara ett spel för gallerierna. Sverige och Israel har allt att vinna på fördjupade relationer inom politik, teknik, forskning och kultur. Israeliska landvinningar inom dessa områden är oerhört betydelsefulla för Sverige att få del av.

Skälen är många att den nu inledda upptiningen av relationerna får fortsätta. Sverige må vara ett litet land, men historiskt sett har vi spelat en viktig roll för både internationell politik och fredsskapande. Låt dessa insatser få växa och låt dem tydligt fortsätta att inkludera Israel och det judiska folket.

Per Danielsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Equmeniakyrkan ska inte McDonaldiseras"
"Daniel Alms önskan om comeback är obegriplig"
Vuxnas förvirring har skapat ungas könsdysfori
Nato gör Sverige säkrare
Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies