Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Energikrisen utmanar

Ledare Publicerad: 2021-10-21 16:00

Northvolt är namnet på batteri­fabriken i Skellefteå som ska bidra till en radikal förändring av biltillverkningen inom en snar framtid. Det jättelika projektet i norrlandskommunen vänder upp och ner på mycket av industriutveckling i Sverige just nu. Inga riktiga förebilder finns. Jo, möjligen guldruschen i USA på 1800-talet. Inom 20 år beräknas Skellefteå växa från dagens 73 000 invånare till 100 000. För att klara detta, få arbetskraft och nya invånare lockar kommunen med stora marktillgångar, rent vatten, ren luft, ett hållbart elnät med ren el, en egen hamn och flygplats, bland mycket annat.

Skellefteå var en avfolkningsbygd som hade 1 300 tomma lägenheter för 20 år sedan. Idag är det sådan brist på bostäder att bostadssökande kan få betala 15 000 kronor för en etta och 20 000 kronor i månaden för tre rum och kök.

De flesta som yttrar sig kring storsatsningen är optimister och förväntansfulla. Fabrikens mark är stor som 71 fotbollsplaner. Investerare som är med och satsar kommer från flera världsdelar. Inom de närmaste åren behövs arbetskraft från i stort sett hela världen.

Om planerna håller, elbilsutvecklingen fortsätter att öka och kommunen kan hålla ihop hela projektet blir Skellefteå, men också andra delar av Norrland, en stark magnet för arbetstillfällen och företagsutveckling. Men här måste vägar, järnvägar och andra kommunikations­leder utvecklas samtidigt som bostäder skapas i tusentals. Det är ett gigantiskt projekt.

Vi har inget att jämföra med, men har antydningar i minnet när Sverige fick sin stora flyttlasspolitik på 1960-talet, då mängder av arbetssökande tog sig från småorter till storstäderna. Vi fick miljonprogramsområden där bostadskvalitén kunde kritiseras, skolverksamhet och fritidsmöjligheter inte hängde med. Många trivdes i storstadsförorterna me­dan andra kände sig vilsna och saknade trygghet.

Det är alltid farligt när samhällsförändring går för fort. Läser vi uttalanden, artiklar, intervjuer av politiker, samhällsplanerare, myndigheter och andra, pekar det på att satsningen förhoppningsvis kommer att lyckas. Men det är djärva beslut vars resultat också kan utebli. Först om flera decennier har vi facit. Då har kanske alla dessa pusselbitar hittat sin plats till trygghet och stabilitet för männi­skor.

Inför alla stora förändringar har det funnits både optimister och pessimister. När Sverige byggde ut järnvägen sägs att det fanns de som gick framför tågen med röda flaggor och varnade. Liknande reaktioner visade sig när bilarna började tillverkas och både hästar och kuskar blev utan jobb.

Även om det finns gott om pessimister som förkunnar att ”det går aldrig”, så finns också många optimister som banar väg för nödvändiga, hoppfulla förändringar. Inte kommer detta att lösa krisen för 400 000 arbetslösa i Sverige. Många av dem har inte kompetensen som krävs för de nya utmaningarna eller kanske inte heller djärvheten att våga flytta.

Baksidorna finns också. Exempelvis måste Skellefteå kommun möta en växande sexhandel där män köper sex och utländska kvinnor tvingas till prostitution, som ett dystert exempel mitt i glädjeyran.

Men den som inte vågar satsa kommer inte heller att tillhöra dem som kan få del av förändringens tider. Det låter som planerare, investerare, samhällsbyggare av olika slag har försökt tänka klokt. Bara framtiden kommer att visa om man kunde hålla ihop denna jättelika satsning på ett hållbart sätt.

Hemmets Vän 21 oktober 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Människor andas hopp
KD behöver hitta tillbaka till rötterna
Ryssland på väg att förlora kriget?
Krigets slut måste komma
Stor ökning av digitala bedrägerier mot äldre
Solkig bild av KD
Sverige behöver en läsarrörelse
”Jesusrevolution” skakar biosalonger
Organiserad brottslighet påverkar svensk politik
Sluta avhumanisera kvinnor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies