Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Antisemitismen i Malmö kommer från Mellanöstern

Veckans kommentar Publicerad: 2021-10-14 14:01

Det fanns en tid i Sverige då judehat och antisemitism från Mellanöstern varken väckte uppseende eller ens sågs som ett problem. När närradiostationen Radio Islam under 80- och tidigt 90-tal spred grova antisemitiska konspirationsteorier ursäktades detta med att personerna bakom stationen kom från en annan kultur.

Hur debatten fördes finns beskrivet i en text av Per Ahlmark i antologin ”Det eviga hatet – om nynazism, antisemitism och Radio Islam”, från 1993, utgiven av Svenska kommittén mot antisemitism. Ahlmark, förutvarande parti­ledare för Folkpartiet och då skribent i Expressen, skriver i boken att i det offentliga Sverige ”var likgiltigheten kompakt”. Ahlmark hade i programmet Svar direkt med Siewert Öholm berättat om närradiostationen som pumpade ut ren och skär antisemitism; att judarna ”styr egentligen massmedia i hela världen”, att Förintelsen är ”en propagandabluff”, att judar är ”överlägsna och arroganta” och att judarna ”provocerar rasism och hat”. Ahlmark hade trott att reaktionerna på det han berättade skulle bli starka, vi hade som bekant endast två tevekanaler i Sverige på 80-talet och SVT:s genomslag var stort. Men inget hände. Istället, skriver Ahlmark, var det som att Radio Islam skulle ha ägnat sig åt politik i största allmänhet, ett inlägg i debatten om konflikten mellan Israel och Palestina, och den fick inte tystas. Tingsrätten delade dock inte uppfattningen och dömde stationens ansvarige utgivare för hets mot folkgrupp.

I veckan avslutades Malmöforum mot antisemitism. På regeringens initiativ kom över 300 deltagare och regeringschefer från ett 50-tal länder till Malmömässan för att samtala om konkreta åtgärder för att motverka antisemitism. Från Israel kom president Isaac Herzog. Det är bra och viktigt att regeringen förlade konferensen till just Malmö, den stad i Sverige där antisemitismen är mest utbredd och flest antisemitiska hatbrott begås. Det är till exempel känt att SSU i Malmö har haft problem med antisemitism kopplad till Mellanöstern, ett av de mer kända exemplen är från första maj-tåget 2019 när man oförblommerat ropade antisemitiska slagord. Skribenten Marcus Nilsen skrev om problemet i tidningen Axess i april 2021: ”Socialdemokraterna blundar också för antisemitismen i Mellanöstern, inte minst i allt som rör Palestina. Senast i går rapporterades det att en tredjedel av de partier som ställer upp i det palestinska valet hade loggor som är antisemitiska. Detta samtidigt som svenska regeringen öser in pengar till den palestinska regimen och finansierar skolböcker som sprider antisemitism.”

Hat mot judar får aldrig någonsin ursäktas eller relativiseras. Det är därför viktigt att se att dagens problem med antisemitism, inte minst i Malmö, också 35 år efter Radio Islam fortfarande har kopplingar till den statligt sanktionerade antisemitismen från Mellanöstern.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

De ortodoxa har rätt – som vi firar så tror vi
Ska barn få välja sitt kön?
Jag längtar efter en kyrkans Magdalena
De spår vi lämnar efter oss
Bättre moral efterfrågas
Sätt stopp för barnhemmen
Dags att uppfostra föräldrarna
Dådet på Husargatan kan kosta S regeringsmakten
Rädda Tim!
Skjutningar kommer bli det som avgör valet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies