Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Orden hjälpte Kerstin genom utbrändheten

Veckans nummer Publicerad: 2021-10-14 13:49

– Om det finns någon mening med vad jag hade gått igenom skulle det möjligtvis vara att dela erfarenheter som skulle kunna vara till hjälp för någon annan människa, säger Kerstin Hesslefors Persson, psalmförfattare och kyrkoherde, som för 20 år sedan skrev boken Brinna, bli bränd, glöda igen – om energiläckage och vägen vidare, en berättelse med dikter och böner med både hennes egna och andras erfarenheter av att inte längre orka.

Det handlar mycket om orden, konstaterar vi när vi talas vid på telefon. Både om de svåra orden och de nyskapande orden. En av de berättelser som Kerstin Hesslefors Persson återger i boken Brinna, bli bränd, glöda igen handlar om hur berättarjaget är på väg att tillfriskna och nu lagar hon söndagsmiddag. Hon har lagt ananasbitarna över kasslern och står med en tom plåtburk i handen. ”Tänk om jag skulle lägga alla de orden som är tunga att bära i burken och bränna dem?”, funderar hon. Boken kom i nytryck förra året.

– Jag har med författarens rätt vävt in både egna erfarenheter och sådana som andra har mött. I den här boken finns inga namn på personer och inga platser. Det är stick i stäv med många goda skrivregler, men det var mitt sätt för att orka skriva om utbrändhet, utmattningssyndrom, eller energiläckage som jag hellre vill kalla det, förklarar hon.

Personliga erfarenheter

– Jag hade samtidigt inte kunnat skriva boken utan egna erfarenheter eller utan de erfarenheter som jag mött som medvandrare, de som andra har haft. Därför är huvudpersonen helt enkelt bara en kvinna, det finns en man och man förstår att det finns en familj, men inte mer än så. Mannen möter man när hon ligger vaken i sängen och lyssnar på hans lugna sovande andetag. Hon känner sig ensam, han finns där men hon hör bara hans lugna andning. Det är fokus på berättarjaget rakt igenom, säger Kerstin Hesslefors Persson.

Hon protesterar lite när jag frågar vad som hände henne. Det var inte hennes egen berättelse vi skulle tala om, utan vägen vidare.

– Men väldigt kort: Jag kom till en punkt då det blev för mycket på många håll. Jag jobbade i Näsets kyrka i Göteborg och där var många människor engagerade. Det kan man verkligen säga halleluja till, det var många barn och vuxna på gudstjänster och i vardagsliv. Hemma hade vi fått ett, två och sedan tre barn och jag ville mycket, jag orkade mycket och hade det så spännande och roligt. Men det blev mer på totalen än jag mäktade med. För mig som präst kom det till en punkt i samband med en gudstjänst. Det är inte så konstigt, någonstans tar det stopp, säger hon.

Fartblindhet

– En del av vägen in i utbrändhet är att vi blir fartblinda, vi tappar de vida perspektiven. Det var en sådan situation som jag kom att tänka på nyligen. När barnen kom hem från skolan stod jag och lagade mat. Plötsligt lade jag mig på golvet, och då sade sonens kompis: ”Varför ligger din mamma på golvet?” Sonen svarade: ”Men det gör hon när hon behöver vila.”

– Jag var så trött att jag inte orkade laga middagen färdigt utan att lägga mig på golvet. Barnen var vana vid att sådan var mamma, men kompisen såg att här var det något konstigt. Jag tror att många med utmattningssyndrom kan känna igen sig. Kanske inte just att man lägger sig på golvet, men att man bara inte orkar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 41 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Judehat i sociala medier: "Värre än vad vi trott"
BO:s rapport om porr sågas – "som nybörjare"
Hennes farmor började dagarna med att räkna lik
"En jättetröskel att visa sig ute med vita käppen"
Skakig resa väntar budgeten i riksdagen
Rapport: Decennier av prästers övergrepp
Så vill Kristdemokraterna bekämpa kriminaliteten
Varför får inte Kina några nobelpris?
Nästan alla danska judar klarade sig
Tegnell om öppningen: Ett bra tillfälle


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies