Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Dags att uppfostra föräldrarna

Veckans kommentar Publicerad: 2021-10-07 14:32

I SR-programmet Kaliber i veckan var temat den branta ökningen av ungdomsrån. Trots en nedgång under pandemiåret 2020 har anmälningar om ungdomsrån mer än fördubblats sedan 2015. Ökningen är oerhörd: 100 procent på sex år. Det som tidigare främst var ett storstadsproblem har nu spridit sig även till mindre städer. Ett ungdomsrån är ett våldsbrott där förövare och offer är barn.

När ett barn under 15 år begår brott blir det normalt sett ingen polisutredning. Det är Socialtjänsten som ska ta hand om barnet som begår brottet. Samtidigt är personrån ett strategiskt brott. Det är inte vilka barn som helst om rånar andra barn. Det krävs en sorts invand känslolöshet och brist på empati. Dessa barn uppvisar en normlöshet och saknar en inre kompass för hur man beter sig mot andra.

Varför har det blivit så här? Jag tror det är dags att tala klarspråk. Grunden till problemen är barnens föräldrar. Det är i familjen, i relationen till mamma och pappa, som barn lär sig normer och gränser. Sådana självklara saker som hur jag är mot andra, vad jag säger och vad jag inte säger, vad som är ett acceptabelt socialt beteende och inte. Det är i förskoleåldern som ett barns normer grundläggs och det finns ingen annan än föräldrarna som kan lära barnet det.

Jag är övertygad om att vi måste börja ställa krav på föräldrar och vuxna runt barnen. Det måste bli konsekvenser för de familjer som accepterar – eller kanske till och med uppmuntrar – ett antisocialt beteende.

Barnuppfostran handlar om konsekvenser. Ett gott beteende behöver premieras och ett dåligt måste föranleda gränssättning för barnet. Exemplet Sverige visar att frånvaron av konsekvens är livsfarligt. Det leder i förlängningen till döden, genom gängvåld och mord. Det är fakta.

När polismästaren på Polisens nationella operativa avdelning, Carin Götblad, intervjuades av Henrik Torehammar i P1 Morgon i måndags säger Götblad rakt ut att vi måste ställa krav på föräldrarna i deras uppfostrargärning. Det är föräldrarna i socioekonomiskt utsatta områden som brister i gränssättning och inte klarar att ge barnen konsekvenser när de uppvisar antisocialt beteende.

Att inte gränssätta ett barn och tydligt visa vad som är ett acceptabelt beteende är ett svek mot barnet. Lösningen på gängbrottsligheten handlar om uppfostran – kanske främst av föräldrarna.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies