Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför får inte Kina några nobelpris?

Veckans nummer Publicerad: 2021-10-07 14:12

I Kina har man länge varit besatta av Nobelpriset. Varje år hoppas de styrande i landet att man äntligen ska ro hem något av de naturvetenskapliga prisen – men med ett undantag har det hittills blivit tji.

– Det satsas väldigt mycket pengar på forskning i Kina. Men det räcker inte. Nobelprisen kommer inte automatiskt för det, säger Gustav Källstrand, intendent på Nobelmuseet i Stockholm. Det är bittert för ett land som en gång i tiden uppfann kompassen, krutet och tryckerikonsten.

Tittar man på de naturvetenskapliga Nobelpris som har delats ut mellan 1901 och 2020 finner man visserligen ett antal pristagare med kinesiskt ursprung eller med andra kopplingar till Kina. Men fyra av dem (tre pristagare i fysik, en i kemi) hör hemma i Taiwan, inte Folkrepubliken, och resterande tillhör den kinesiska diasporan och har utfört sin forskning helt och hållet i USA eller Storbritannien.

Det enda undantaget är kemisten Tu Youyou. Hon tilldelades priset 2015 för sin upptäckt av artemisinin, ett växtbaserat läkemedel som avsevärt minskat dödligheten i malaria.

För en nation med världens näst största ekonomi och som gillar att benämna sig Mittens rike, är det klart underkänt.

På sätt och vis har man gått samma väg som Sovjetunionen, en annan stormakt med höga ambitioner, men som inte lyckades skrapa ihop mer än ett tiotal pris, nästan alla i fysik.

– Det har betydelse att båda länderna är eller var diktaturer. I Sovjet under Stalin förföljdes forskare och kastades ibland i fängelse. Stalin begrep aldrig vad vetenskap är för något, säger Anders Barany, ledamot av Vetenskapsakademin och tidigare sekreterare i Nobelkommittén för fysikpriset.

Efter Stalin hade visserligen Sovjet framgångar med vissa typer av vetenskap, exempelvis utforskningen av rymden. Man hade också duktiga matematiker. Men ganska snart sprang USA förbi i rymden.

– Sovjet var i grunden ett ganska fattigt land, vilket märktes rätt snart. Och samhället var stängt. Det gick inte att komma ut, eller in, säger Gustav Källstrand.

Grundrecept för Nobelpris

Grundreceptet för att bli extremt framgångsrik inom vetenskapens område, enligt Källstrand, bygger på några grundpelare: ekonomiskt väl tilltagna resurser, framgångsrika universitet och lärosäten som kan locka till sig forskare från hela världen, samt fritt tänkande.

USA, liksom länder som Storbritannien och Sverige, uppfyller alla dessa krav. Men det är tveksamt om Kina uppfyller de två sistnämnda kriterierna.

– Kina producerar numera fler vetenskapliga artiklar än något annat land i världen, och mycket forskning i landet är bra, om än inte i Nobelklass. Men det gäller att locka till sig folk från andra länder, och många kanske tvekar att åka till Kina. Och forskningen måste stå fri från yttre påverkan. Det går inte att avvika från den internationella vetenskapliga kulturen, säger Källstrand.

Han tror dock att Kina kanske med tiden kommer att kunna producera ett antal pristagare.

Läs mer i Hemmets Vän nr 40 – 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Judehat i sociala medier: "Värre än vad vi trott"
BO:s rapport om porr sågas – "som nybörjare"
Orden hjälpte Kerstin genom utbrändheten
Hennes farmor började dagarna med att räkna lik
"En jättetröskel att visa sig ute med vita käppen"
Skakig resa väntar budgeten i riksdagen
Rapport: Decennier av prästers övergrepp
Så vill Kristdemokraterna bekämpa kriminaliteten
Nästan alla danska judar klarade sig
Tegnell om öppningen: Ett bra tillfälle


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies