Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Restriktionerna borta - covid-19 är kvar

Ledare Publicerad: 2021-09-30 17:12

I veckan har samtliga restriktioner mot covid-19 tagits bort av regeringen och Folkhälsomyndigheten. Äntligen! är vi många som känner. Efter drygt ett och ett halvt år är vi alltså tillbaka i ett läge utan restriktioner. Inga begränsningar som rör resande, arbete, antalet besökare på allmänna sammankomster, avstånd i köer eller hur många vi kan umgås med.

Detta besked kommer dock samtidigt som smittan ökar i samhället och smittan i slutet av september i år är betydligt högre än den var i slutet av september 2020, även om det fortfarande handlar om mycket låga nivåer. 

Beslutet om slopade restriktioner innebär att samhället går tillbaka till ett nytt normalläge, även om det givetvis inte blir till 100 procent som det var innan pandemin. Det var Världshälsoorganisationen WHO som deklarerade pandemi – och den har ännu inte beslutat om att pandemin ska anses vara över.

Förhoppningen är att så stora andelar av befolkningen nu är vaccinerad att detta gör att sjukdomen inte kommer leda till svår sjukdom och död. Och det är fullt rimligt, dödstalen sjönk drastiskt i januari när vi började vaccinera. De som idag drabbas av svår sjukdom är få och det absoluta flertalet är ovaccinerade, personer som själva valt att inte låta sig vaccineras. 

Förhoppningen är alltså att vaccinernas goda effekt (för effekten har visat sig vara mycket god) håller i sig över tid, och att nya mutationer av viruset inte innebär att vaccinernas skyddsförmåga avsevärt försämras.

Det gäller med andra ord att inte blåsa faran över. Inom äldreomsorgen och hemtjänsten är det mycket viktigt att personalen är vaccinerad, för att förhindra den typ av utbrott av smitta som vi såg framförallt våren 2020.

Det är viktigt att även dra andra lärdomar av pandemin. Tack vare social distansering och god hygien minskade spridningen av ett antal andra sjukdomar under året som gått. När nu restriktionerna tas bort ökar risken för smittspridning av vanlig influensa, RS-virus och förkylningar. Och eftersom få drabbades i fjol är immuniteten mot dessa sjukdomar lägre än vad den hade varit ett vanligt år. Därmed är det viktigt att fortsätta med hygienrutiner, handtvätt, handsprit, munskydd och att försöka hålla visst avstånd under förkylningstider i offentlig miljö. 

Hygien är bra, både för den enskilda människan och för folkhälsan i stort. Munskydd på tåg och flyg minskar risken för att en sjuk person smittar andra i sin närhet.

I Sverige har hittills över 14 800 människor med covid-19 avlidit. Det minsta vi kan göra, med respekt för dem, är att lära av misstagen och gemensamt skapa en än bättre folkhälsa i Sverige.  

Hemmets Vän 30 september 2021


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Misströsta inte – pandemin snart över
Bjud någon ensam på gemenskap i jul
Frusna hjärtan kan värmas
Bör Sverige bojkotta vinter-OS i Peking 2022?
Olyckligt kyrkomötesbeslut
Genomför en folkräkning nu!
Ta fram idrottsliken ur garderoben
Glöm inte de äldres situation inför valet
Flytta Sveriges Israelambassad
15000 döda i covid-19 – pandemin ännu inte över


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies